Salgótarjáni kisokos a hosszú hétvégére, programoktól a kórházi látogatási rendig

Négy nap pihenő vár a legtöbbekre az augusztus 20. környéki napokban. Ennek apropóján összegyűjtöttük a hosszú hétvége salgótarjáni programjait és időtöltési lehetőségeit, valamint lajstromozzuk a hasznos információkat autóbusz menetrendtől a szemétszállításig.

 

Programok, időtöltés

Bár központi nagyrendezvény nem lesz augusztus 20-án Salgótarján Fő terén, az államalapítás napján a szokásos ünnepséget megrendezik. Az önkormányzat közölte: a rendkívüli helyzetre való tekintettel az új kenyér szentelése is az ünnepségen történik meg. A módosult műsorszerkezet miatt azt kérik az ünnepségre érkező szervezetektől és magánszemélyektől, hogy a szokásoktól eltérően egy-egy szál virággal róják le a tiszteletüket a Zenthe Ferenc Színház műsorának kezdetén. Az államalapítás napját közös imádsággal, ünnepi köszöntőkkel és a Zenthe Ferenc Színház művészeinek műsorával ünnepli majd Salgótarján, augusztus 20-án 10 órától kezdődően a Szent István téren.

Tizenhatodik alkalommal kerül sor csütörtökön Somoskőújfaluban a Szent István napi Platthy József díjugrató versenyre az ország egyik, ha nem a legszebb fekvésű lovas stadionjában. Közel száz rajtot láthat majd a közönség a somoskőújfalui díjugrató versenyen. A rendezvény beharangozója itt olvasható.

A hosszú hétvégén is várja a vendégeket a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontja (10 és 18 óra között), illetve a salgóbányai Geocsodák Háza is (10 és 16:30 óra között). A gumikerekű kisvonat is ünnepi menetrend szerint közlekedik, a legfontosabb változás, hogy Salgótarjánba visszatér Eresztvényből kora délután, majd visszaindul Eresztvénybe. Ezen felül a kisvonat Eresztvény és Salgóbánya között is közlekedik, illetve Salgóbányáról érkezve még betér a Dornyay turistaházhoz is.

A teljes hosszú hétvégén várja a látogatókat a Dornyay Béla Múzeum és a Bányászati Kiállítóhely is. A Dornyay Béla Múzeumban megtekinthető a Pillanatképek a múltból – Gábler Vilmos fotográfiái című tárlat, melyben ötven, az 1900-as évek elején készült, komoly helytörténeti jelentőségű felvételt tárnak a nagyközönség elé. A lúdas, a fürge, a macskás és a kapitány című tárlat Dargay Attila rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, képregényrajzoló életművét mutatja be. Várják az érdeklődőket az állandó kiállítások is: az Üvegváros tanulmányi raktár, a Nógrád az Újkorban tárlat és a Képtár is, mely az intézmény képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb egységére, a Mihályfi-gyűjteményre épül. Utóbbi most kiemelt figyelemre érdemes. A gyűjtemény legértékesebb darabjai rendre járják az országot, más múzeumok kínálatában tűnnek fel. A járványhelyzet miatti korlátozások okán azonban ezek az alkotások most “itthon vannak” és megtekinthetők.

Szombaton ötféle mozgásformában edzéseket, dietetikai tanácsadást és egészségügyi szűrővizsgálatokat is kínál majd az érdeklődőknek az Eresztvényi Egészségnap. Az eseménynek egy unikális programeleme is lesz: Crazy Hill Sprint fantázianév alatt az eresztvényi sípálya emelkedőjének megfutására hirdettek versenyt. A programról itt írtunk részletesen.

A salgótarjáni városi tanuszodában a kellemes úszási élmény mellett a napozóágyakkal és napernyőkkel felszerelt terasz is a vendégek rendelkezésére áll. Az uszodában most szombaton folytatódik a kedvelt Frissítő Szombatok programsorozat is, ahol
11 órától vízi gimnasztika, 17 órától aqua fitness, 16, 18 és 19 órától pedig különleges zenés szaunaszeánsz várja a kikapcsolódni vágyókat.

 

Hasznos információk

Változik a látogatási rend a hosszú hétvégén a salgótarjáni kórházban. A Szent Lázár Megyei Kórház tájékoztatása szerint csütörtöktől vasárnapig minden nap 13 és 16 óra között lehetséges a látogatás. Jövő hét szombat (2020. augusztus 29.) áthelyezett munkanap lesz, így ekkor is a megszokottól eltérően, 16 óra 18 óra között lehetséges majd az intézményben fekvő hozzátartozók, ismerősök látogatása.

Az ügyeletes gyógyszertár szerda estétől csütörtök reggelig a Fő téri Kamilla, csütörtök reggel 8 órától pedig az Ady Endre úti Csillagvirág. Pénteken a Pécskő, szombaton a Szent Benedek, vasárnap a Levendula gyógyszertár tart ügyeletet.

Változik a menetrend szerinti autóbuszjáratok közlekedési rendje a hosszú hétvégéhez kapcsolódóan. A Volánbusz tájékoztatása szerint szerdán a hetek utolsó munkanapjára érvényes, augusztus 20-án munkaszüneti, míg pénteken szabadnapi menetrend szerint érkeznek a buszok a megállókba. A MÁV közleménye szerint a vonatok augusztus 19-én a pénteki, 20-án a szombati, 21-én és 22-én az ünnepnapi, 23-án a szokásos vasárnapi közlekedési rend szerint járnak. A vasúttársaság arra hívja fel a figyelmet, hogy akár másfélszeresére is nőhet az utasszám egy átlagos hétvégéhez képest, ezért érdemes időben gondoskodni a menetjegyek megvásárlásáról.

Nem lesz változás a hulladékszállítás rendjében a VGÜ Nonprofit Kft. illetékességi területén. A társaság tájékoztatása szerint az elkövetkezendő napokban, csütörtökön és pénteken is a megszokottak szerint kérik kihelyezni a kukákat a házak elé. Arra ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a begyűjtés az adott napon belül a megszokottnál korábbi időpontban is megtörténhet, így a hulladéktároló edényzeteket a kora reggeli órákban, vagy az ürítési napot megelőző este ajánlott kihelyezni.

A salgótarjáni piac és vásárcsarnok csütörtökön zárva lesz, de pénteken és szombaton várják a vásárlókat.

 

3100.hu Fotó: A gumikerekű turisztikai kisvonat Eresztvény térségében