Salgótarjáni döntéseket is érint a kormány által elrendelt adóemelési tilalom

A kormány újabb gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedést rendelt el a koronavírus-járvány miatt: megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket – közölte a Pénzügyminisztérium szerdán reggel.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet rögzíti, hogy a helyi és a települési adó mértékét nem lehet megemelni jövőre. Az adókedvezmények és az adómentességek sem korlátozhatóak vagy szűkíthetőek, azokat ugyanis 2021-ben is biztosítani kell. A települési önkormányzatok jövőre nem vezethetnek be új települési adót se – írta a Pénzügyminisztérium. A rendelet biztosítja a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmét, jövőre ugyanis adóemelésekkel, megszorításokkal egyetlen önkormányzat se sújthatja őket – mutatnak rá a közleményben.

 

Önrendelkezési jogot sért a kormány a polgármester szerint

Salgótarján polgármestere reagálásában emlékeztetett arra, hogy november 30-ig áll módjában az önkormányzatoknak helyi adórendeletet alkotni vagy módosítani. Fekete Zsolt úgy fogalmazott, hogy az általa hétfőn bejelentett “új adót és az idegenforgalmi adó emelését december elsején a kormány egy tollvonással áthúzta, ezzel megsértve az önkormányzatiság önrendelkezési jogát, mindezt pedig a járványhelyzet mögé bújva tette”.

Fekete Zsolt kitért arra is, hogy rendelkezési szándékuk nem rótt volna terhet a salgótarjáni magánszemélyekre, sem a gazdaság azon szereplőire, akik a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe kerültek. Véleménye szerint komoly bevételt sem jelentett volna a város költségvetésének, viszont a telekadó eredményeképpen lépésre sarkallhatták volna a spekulánsokat annak érdekében, hogy a parlagon álló területek termelési célra hasznosuljanak, vagy gazdáik ennek érdekében túladjanak rajtuk.

 

Három nap alatt történt

Salgótarján polgármestere hétfőn jelentette be a telekadó bevezetését, a parkolási díj órákénti 300-ról 400 forintra emelését és az idegenforgalmi adó vendégéjszakánkénti 200-ról 400 forintra emelését. Az intézkedéseket kedden összességében is bírálta a Fidesz-KDNP helyi frakciója, ahogyan azt is, hogy a veszélyhelyzetben önálló döntési jogosultságokkal rendelkező polgármester minderről nem folytatott egyeztetést a helyi ellenzékkel.

Fekete Zsolt fentebb ismertetett reagálásában úgy fogalmaz, hogy rendeleteik nem róttak volna terhet a salgótarjáni magánszemélyekre. Ez a kijelentés azonban csak az általa említett adók tekintetében állja meg a helyét. Ezeken túl az önkormányzat az építményadó rendelethez is hozzá kívánt nyúlni, erről ugyanakkor nem szólt sem a korábbi, sem a jelenlegi polgármesteri közlés. Ezen esetben egyes városlakókra a jelenleginél nagyobb adóteher hárult volna.

A jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik, hogy az önkormányzatok – így a salgótarjáni is – 2022. január 1-i hatályba lépéssel módosíthatnak majd érvényben lévő helyi adó rendeleteiken.

 

(Kiemelt grafika forrása: Pénzügyminisztérium)