Salgótarjáni Atlétikai Club: egyre sürgetőbb az atlétikai központ létrehozása

A téli szezon kezdete óta sorra sérülnek le a Salgótarjáni Atlétikai Club tanítványai, mert nincs hol edzeniük télen.

Az utcákon sötétben az aszfalton, illetve különböző folyosókra, lépcsőkre beosonva tudnak csak készülni a salgótarjáni atléták, ami nem csak a térdet és a csonthártyát teszi sorra tönkre, de balesetveszélyes is – írja az egyesület. Kiemelik: az atlétika 12 hónapos sportág, folyamatosan vannak versenyeik, de egyedül a tavaszi mezei szezonra tudnak készülni – arra is csak aszfalton. “Se a téli fedett pályás szezonra, sem pedig a nyári pályaversenyekre nem tudunk hol készülni, így a Magyar Atlétikai Szövetség támogatásaitól is eleshetünk” – emeli ki a SAC.

“A 25-30 gyerekünk, aki az iskolás csoportjainkon felül napi szinten Salgótarjánban készül(ne), nem fér be a sportcsarnok kistermébe, ahol csak gimnasztikázni tudunk, de sem futó, sem ugró edzéseket nem végezhetünk, pedig mindkét szakágban ranglista dobogós versenyzőink vannak – amíg le nem sérül az összes. Atlétikában ha már egy hetet kihagyunk, az is visszavesz a teljesítményből, nem engedhetjük meg, hogy az egész telet kihagyjuk, mert akkor még jobban leszakadunk riválisainktól. Kétségbeesetten reménykedünk egy atlétikai központ megvalósításában, mert az egész salgótarjáni atlétika kerül veszélybe, pedig ami az összes versenyzőnket illeti, már közel száz fő körül járunk. Ők 2017-ben összesen 76 versenyen álltak rajthoz, salgótarjáni színekben” – írja a SAC.

Az egyesület kitér arra is, hogy Vácott 774 millió forintos támogatásból újulhat meg az atlétikai pálya és új, a téli felkészülést segítő épülettel bővülhet a sporttelep. Salgótarjánban a Modern Városok Programnak köszönhetően dupla ekkora forrás állna rendelkezésre, bár ez a területvásárlást, földmunkákat, illetve tervezést is tartalmazza. A Magyar Atlétikai Szövetség kiemelt utánpótlás programjában, a Sport XXI-ben létszámban és eredményben is veri a SAC a velük egy régióba tartozó váciakat, jelenleg mégis ők állnak közelebb egy új létesítményhez. Kiemelik azt is: amennyiben a városban az atlétikai központot háttérbe szorítják a különböző labdarúgó pályázatok miatt, Salgótarjánban már 6 focipálya lesz, ugyanakkor ezek közül atlétikai munkára továbbra sem lesz alkalmas egyik sem.

A salgótarjáni Öblös Sporttelep fejlesztését a Modern Városok Programban és a Diósgyőri VTK észak-magyarországi és felvidéki sportfejlesztési programjában is nevesítették. Előbbi esetében kifejezetten atlétikai központként, utóbbi esetében – a tóstrandi pálya 3500 fős stadionná fejlesztése mellett – edzőközpontként említik a kormányhatározatok. Megyénk egyébiránt eddig nem csak a stadion-beruházások területén (volt) fehér folt, hanem abból a szempontból is, hogy egyedül Nógrádban nincs sehol (!) rekortán borítású futópálya.

A Salgótarjáni Atlétikai Club már közel százfős utánpótlás bázissal rendelkezik, úgy fogalmaznak: szükségük van tehát egy otthonra, melyet élettel töltenénk meg és természetesen annak fenntartásban is közreműködnének. Az egyesület arra kér minden szülőt és pártolót, hogy segítsen tudatosítani minden vezetőben azt, hogy mekkora égető szükség van az atlétikai létesítményre, mely fejlesztés nem csak néhány embert érintene, hanem a szépen gyarapodó atlétika városi bázisa lehetne.

 

(Kiemelt fotónk illusztráció!)