Salgótarjáni alkotók ismeretterjesztő filmjeit sugározza az M5 és a Duna World csütörtökön este

Drexler Szilárd rendezésében és operatőri munkájával a magyarság totemállatainak nyomába eredhetünk, míg Shah Timor jóvoltából húsz nógrádi középkori templomot ismerhetünk meg.

 

A magyarság totemállatai nyomában

Ma is együtt élünk azokkal a vadon élő állatokkal, amelyek valaha a magyarság életében sokkal nagyobb szerepet játszottak. Sok fajnak, amely számos más szállal kötődött népünkhöz – vadásztak rá, vadásztak vele, haszonállatként éltek együtt vele – szakrális jelentősége is volt, totemállatként tisztelték. A legfontosabb totemállatokat szinte mindenki ismeri. Ki ne hallott volna már a turulról, a csodaszarvasról, vagy akár a táltos paripáról? Nos, ezek az állatok, jobban mondva hétköznapi megtestesüléseik, itt élnek velünk, körülöttünk. A hajnali kelések, a les sátoros megfigyelések izgalmai mellett betekintést nyerünk a magyar hit és mondavilág szimbólumrendszerébe is – olvasható a beharangozóban.

Az ismeretterjesztő film operatőre és rendezője Drexler Szilárd, az alkotás 2020. augusztus 20-án 18 órától lesz látható a közmédia M5 oktatási, ismeretterjesztő és kulturális csatornáján.

 

Középkori templomok Nógrád megyében

A dokumentumfilmet tavaly nyáron mutatták be a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban. Az alkotás húsz épületet mutat be jellegzetességeik alapján, többek között Egyházasgerge, Herencsény, Nógrádsáp, Tereske vagy Zabar templomait. Shah Timor két éven át készítette a filmet, melyben Csernák János kalauzolja a nézőket. Az augusztus 20-i vetítésnek az ad külön apropót, hogy felbukkan benne az államalapító királyunk nevét viselő maconkai római katolikus templom Szent István ereklyéje is.

Az ismeretterjesztő film 2020. augusztus 20-án 20 órától lesz látható a Duna World műsorában.

 

Kiemelt fotó: Drexler Szilárd az A magyarság totemállatai nyomában című ismeretterjesztő film forgatásán (Fotó: MTVA)