Salgótarjánban is lehet csatlakozni az Európai Sporthéthez

 

Az Európai Sporthét az Európai Bizottság új kezdeményezése, amellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást. A program keretében a Tarjáni Szabadidősport Klub, az Irány a természet TE és a Zöld Út Természetjárók Egyesülete is várja a mozogni vágyókat.

 

A rendezvény keretében az új tevékenységek mellett helyet kapnak az európai, tagállami, regionális vagy helyi szinten már meglévő, sikeres kezdeményezések is. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül többet mozogjanak és azután az egész évben továbbra is aktívak maradjanak. Az egy hetes rendezvénysorozat mindenkinek szól, függetlenül az életkortól és attól, hogy milyen háttérrel és edzettséggel rendelkezik. Az alulról építkező kezdeményezések középpontba helyezésével a Sporthét a rendszeres testmozgásra (#BeActive) ösztönözni az európaikat és arra, hogy a mindennapokban több időt szánjanak a sportolásra. A hét szlogenje: “Mozdulj Te is Európával!”

 

Salgótarjánban a 2016. szeptember 9-én este induló, a Palóc Pálinka és a Bányászhagyományok Ünnepéhez kapcsolódó, Túra az éjben elnevezésű rövid sétával kezdődik majd az összeurópai akcióhoz kapcsolódó események sorozata. A résztvevők 22 órakor indulnak majd a Fő térről a Kálvárián keresztül a Bányamúzeumhoz, ahol éjszakai múzeumlátogatásra és krampampuli kóstolásra is lesz lehetőség.

Szombaton az Irány a természet TE várja majd a mozogni vágyókat egy rövid túrára a Somoskőújfalu – Közép-bánya-tó – Salgóbánya útvonalon. A nyolc kilométeres sétára érkezőket 9:45-re várják a somoskőújfalui vasútállomással szembeni parkolóba.

 

A Fitness Le Coin falai között szenioroknak szóló mindenki tornáját, “Legyél fittebb!” elnevezéssel kétórás alakformáló és funkcionális edzést, a Józsiban pedig alakformáló edzést és meridián tornát tartanak majd. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközéspiskola tornatermében 2016. szeptember 16-án Mindenki Tornája ingyenes alakformáló órán lehet részt venni.

Eresztvényben nordic walking túrát tartanak majd 2016. szeptember 13-án, ugyanitt 2016. szeptember 17-én egy ún. nowathlonra, azaz egy játékos feladatokkal tarkított, könnyű tájékozódási nordic walking programra várják a mozogni vágyókat.

A Kotyházapuszta – Krakkói vadászház – Ortvány – Szentkút – Nagybátony vasútállomás útvonalon a Zöld Út Természetjárók Egyesülete vezet majd túrát 2016. szeptember 17-én, szombaton. Másnap Zagyvaróna és Bárna között vezetnek majd túrát, 13,6 kilométeren, 460 méter szintkülönbséggel.

 

A programok legtöbbje ingyenes, vagy jelképes díj ellenében vehető igénybe. Minden csatlakozott eseményen kisorsolnak majd néhány pólót is a résztvevők között – a szerencsések BeActive feliratú pólót nyerhetnek a programsorozat emlékéül. A csatlakozott programok listája és további részletei a www.europaisporthet.hu honlapon érhetőek el.

 

Európai Sporthét

Európai Sporthét

 

Kiemelt fotó: A Túra az éjben résztvevői a Kálvárián egy korábbi alkalommal