Salgótarjánban együtt emlékezett az ellenzéki polgármester és a kormánypárti közgyűlési elnök

Salgótarjánban közös rendezvényen emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról az ellenzéki polgármester és a Nógrád megyei közgyűlés kormánypárti elnöke szerdán – tudósít az MTI.

Fekete Zsolt polgármester arról beszélt, hogy a hatalom hiába verte le a forradalmat és hallgattatta el résztvevőit, a szabadság utat tört magának. Amikor 1956. október 23-ára gondolunk, akkor a mindent elsöprő szabadságvágyra, a bátorságra és a tenni akarásra, a zsarnokság ellen harcoló magyar emberekre emlékezünk, akik az egész világ tiszteletét kivívták maguknak – mondta.

Skuczi Nándor közgyűlési elnök azt emelte ki, hogy a város büszke lehet 1956-os szerepvállalására. A politikus a megyeháza falán elhelyezett, az 1956-os forradalom Nógrád megyei mártírjai emlékére állított táblánál hangsúlyozta: a tábla azt mutatja, hogy nem volt hiábavaló az áldozat. Ez a jel örökké emlékeztet minket ’56 és az ’56-osok nagyszerűségére – mondta.

Salgótarjánban 28. alkalommal rendeztek emlékfutást október 23-án (Fotó és további képek: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)
Salgótarjánban 28. alkalommal rendeztek emlékfutást október 23-án (Fotó és további képek: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)

A reggeli koszorúzási megemlékezést a már hagyományos, 28. alkalommal megrendezett emlékfutás követte, melyen becsléseink szerint közel kétezren vettek részt, minden korosztályt lefedő kategóriákban, óvodásoktól a szeniorokig indultak a futamok a délelőtt folyamán. A Rákóczi úton zajló versenyek között a legnagyobb érdeklődés a felnőtt váltóversenyt övezte, amelyben hat fős csapatok mérték össze gyorsaságukat, minden futó egy kört teljesítve a 956 méteres pályán. A megyeszékhely jelentősebb sportegyesületei mind képviseltették magukat a futamon, sőt versenybe szálltak nagy foglalkoztatók is, mint a városi önkormányzat vagy a Wamsler SE kandallógyár. A felnőtt váltót végül a Tarjáni Tornádó Triatlon SE csapata nyerte a Salgótarjáni KSE kosárlabdázói és az SBTC labdarúgói előtt, a dobogósok után, negyedikként a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület váltója ért célba.

Az iskolák résztvevőszám-alapú versenyének végeredményét a szervezők a napokban összesítik, az ünnepélyes eredményhirdetésre a közeljövőben kerül sor a Megyeháza dísztermében.

 

Kiemelt fotó: Ponyi József  ’56-os elítélt forradalmár a Megyeháza falán található emléktábla előtt (Fotó és további képek: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)