Salgótarjánba érkezik a Szent Korona hiteles másolata

Államalapításunk ünnepe alkalmából, városunk történelmében először Salgótarjánba érkezik a Szent Korona hiteles másolata.

 

A korona megtekintésére 2017. augusztus 19-én, szombaton 13:30-tól a Szent József Plébániatemplomban nyílik lehetőség, ahol ökumenikus istentiszteletre, majd a plébánia scholája, a Melódia Női Kar, a Cantabile Kamarakórus, a Bányász-Kohász Fúvószenekar, valamint Kántor Zoltán színész és Diósi Tamás orgonista közreműködésével ünnepi műsorra is sor kerül. Ezek után, 16 órakor körmenet indul majd a Fő térre. (A salgótarjáni ünnepi programokról korábban itt írtunk részletesen.)

 

Mint az köztudott, az eredeti Szent Koronát a Parlamentben őrzik. Ahhoz, hogy egy kegytárgyat vagy koronázási jelvényt hiteles másolatnak minősítsenek, a Szent Korona Testület hozzájárulása szükséges, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök. A Salgótarjánba érkező Szent Korona másolatának elkészítésére is ez a testület adott engedélyt.

A másolat a legapróbb részletekig megegyezik az eredeti Koronával,

a kereszt, a keresztpánt, az abroncs és a tűzzománc képek is méretarányosak és az eredetivel megegyező anyagokból készültek. A koronatestet tömör ezüstből készítették és színarannyal burkolták, külső részét mintegy 600 drágakő díszíti. A másolatot az Állami Pénzverő jogutódja készítette és útjain a Magyar Koronaőrök Egyesületének tagjai kísérik – írja honlapján az önkormányzat.