Salgótarján vezetésével tárgyalt a Testnevelési Egyetem rektora

 

Mocsai Lajossal szerdán találkozott a salgótarjáni városvezetés, a megyei közgyűlés elnöke és a térség országgyűlési képviselője. Az asztal melletti egyeztetésen felül közösen bejárták a tóstrandi sport- és rekreációs fejlesztésekkel érintendő területet is – írja közösségi oldalán a Kelet-Nógrád közéleti magazin.

 

Aktív szerepet kíván vállalni a megye, a megyei jogú város és a határon túli területek magyar lakosságának felzárkóztatásában a Testnevelési Egyetem – mondta el Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, korábbi kézilabda szövetségi kapitány, miután szerdán látogatást tett Salgótarjánban dr. Krizbay-Hangel Katalinnal, a Testnevelési Egyetem közkapcsolati igazgatójával és Györfi Jánossal, az egyetem stratégiai főtanácsadójával. A Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnökével, Skuczi Nándorral, Becsó Zsolt országgyűlési képviselővel, Salgótarján polgármesterével, Fekete Zsolttal és alpolgármesterével, Dániel Zoltánnal töltött nap, a város és a környék sport- és szabadidős létesítményeinek megtekintése számos olyan gondolat megfogalmazását eredményezte, amely hosszabb távon segíthet a város sport- és rekreációs életének, szakember-képzésének fellendítésében. Mindemellett egy ilyen együttműködés – ahogyan Mocsai Lajos fogalmazott – előrelépést hozhat a hátrányos helyzetű fiatalok sporton keresztüli felzárkóztatásában, nevelésében is.

A megfogalmazódó tervek szerint az Óbudai Egyetemmel karöltve valósulhatna meg egy kampuszfejlesztés, amelyhez az önkormányzat létesítmény terén is segítséget nyújthatna, míg a Nemzeti Kézilabda Akadémiával együttműködve – többek között – a kézilabdasporton keresztül jöhetne létre egy új esélyegyenlőségi és felzárkóztatási mintaprogramokat kidolgozó együttműködés. A Testnevelési Egyetem döntően a sportképzés, sportszakember-képzés és továbbképzés területén tud hatékony segítséget nyújtani. Ugyanakkor a sport mint nevelési eszközrendszer képes olyan modulként hatást kifejteni, amely pozitív folyamatokat katalizál az életminőség, a foglalkoztatottság, a közösségi együttműködés és a lokális identitásfejlődés terén. Mindez karöltve Salgótarján városának csodálatos természeti adottságával, a határ közelségével olyan folyamatot indíthat el, amely a Testnevelési Egyetem és a magyar sport számára példaértékű együttműködést alakíthat ki a későbbiekben.

A tárgyalást helyszíni bejárás követte a Modern Városok Program keretében megvalósuló tóstrandi fejlesztési területen. A résztvevők elismerően nyilatkoztak a terület adottságairól sportszakmai és rekreációs szempontokból is. Az együttműködés további előkészítését a kijelölt szakmai munkacsoportok végzik.

 

Forrás és további képek: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook