Bemutatták a Zenthe Ferenc Színház Trianon 100 emlékfilmjét

Szerda délután mutatták be a Zenthe Szalonban a “Vértezett szív” című, zenés-verses filmet, amely a trianoni békeszerződés századik évfordulójára készült. A filmben megjelenik Nógrád megye több ikonikus helyszíne is, többek között a balassagyarmati Vármegyeháza, a kisterenyei Gyürky-Solymossy-kastély, a mohorai Mikszáth-Mauks emlékpark, valamint Radnóti Miklós és dr. Förster Kálmán szobra is. A meghatározó részben megyei helyszínek mellett a Kárpát-medence számtalan ikonikus tája, épülete felbukkan a képkockákon.

Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója bevezetőjében elmondta: 135 évvel ezelőtt, július 29-én született Salgótarján első polgármestere, dr. Förster Kálmán; nem véletlen tehát, hogy ezen a napon került sorra a bemutató. Salgótarján abban az időszakban kezdett várossá fejlődni, mikor Nógrád megye jelentős területeket vesztett el a békediktátum miatt. Förster Kálmán ideje alatt épült többek között a Magyar feltámadás barlang és a Kálvária, valamint az eredeti Országzászló is.

A huszonöt perces emlékfilm rendezője, Sándor Zoltán kifejtette, milyen nehéz volt a rengeteg irodalmi alkotás közül kiválasztani a filmhez azokat, amelyek nem csak Trianon fájdalmát, keserűségét fejezik ki, hanem azt az életérzést is, hogy a “magyarság él, mert élni akar”.

Szerinte fontos annak is megjelennie, hogy a magyar nemzet túl tudta élni ezt a szörnyűséget, és száz év után is életképes.

Az alkotók úgy gondolták, akkor lesz igazán értékes a film, ha sok salgótarjáni és Nógrád megyei képet mutat meg. Ebben a film operatőre, Lorkó Dávid volt segítségükre, aki számára ez egy különleges feladatot jelentett. Elmondta, hogy mivel szerette volna megragadni a fiatalok figyelmét is, sok drónfelvételt készített, a dinamikus képekkel és vágással pedig tempósabbá tette a filmet. A felvételek többsége új, megjelennek azonban korabeli salgótarjáni képek is

A közreműködő művészek és színészek – Németh Anna, Simon Kata, P. Kerner Edit, Kántor Zoltán, Sándor Zoltán – közül Erdélyi Gábor személyesen érintett a trianoni tragédiában, hiszen 1952-ben szüleit és nagyszüleit Csehországba telepítették, és csak 1954-ben tudták visszavásárolni házukat. Kiemelte, hogy szerinte nagyon szomorú, hogy a mai fiatalok azokon az örökségeken vitáznak, amit szüleik és nagyszüleik csak keservesen tudtak megszerezni.

Simon Lajos reméli, hogy a filmet átveszik a megyei televíziók, valamint felajánlotta azt a városi oktatási intézmények számára, remélve, hogy ezáltal a fiatalokat is jobban megérinti majd a magyarság egyik legnagyobb tragédiája. A filmbemutatót követően a program résztvevői közösen elhelyezték az emlékezés virágait Förster Kálmán városközponti szobránál.