Salgótarján környékén még nincs “influenzahelyzet”

A megyei influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján becsült adatok szerint a múlt héten 155 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Nógrádban. A Nógrád Megyei Kormányhivatal adatai szerint számuk az előző héthez képest minimálisan emelkedett, Kelet-Nógrádban még alacsonyabb szinten van a betegek lakosságaránya, így itt még mindig érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint Nógrád megyében az influenza aktivitás így összességében továbbra is közepesnek tekinthető, jóval a járványküszöb alatti, de vannak markáns területi különbségek.

Kelet-Nógrádban kevesebb, Nyugat-Nógrádban jóval több a beteg. A leginkább érintettek jelenleg Nyugat-Nógrádban a 15 év alattiak, illetve megye mindkét felében a 25-34 év közöttiek.

Nógrád megyében jelenleg az országos átlag alatti a betegek lakosságaránya. A Nemzeti Népegészségügyi Központ összefoglalója szerint a legtöbb beteg Budapesten, továbbá Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyékben van a második heti adatok alapján.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal az idei évben is több megyei háziorvos közreműködésével összegzi az adatokat a rendelőket influenzaszerű megbetegedéssel felkeresők számáról és lakosságarányáról. Nógrád megyében is a vegyes, valamint gyerek és felnőtt háziorvosi körzetek közül, összesen 27 praxisból gyűjtik az adatokat, a 20 százalékos lakossági aránynak megfelelően. Ezekben a körzetekben mintegy 39 ezer nógrádi lakost látnak el, innen merítenek mintát a népegészségügyi szakterület szakemberei. A háziorvosok egy része vizsgálati mintákat is küld a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályára, hogy az influenza vírusok terjedéséről, típusáról is információt gyűjtsenek.

 

Kiemelt fotó: Influenza elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozó (Fotó: MTI/Kovács Tamás)