Salgótarján ingatlanpiacát is lefertőzheti a koronavírus

A járvány terjedésének folyamatos változása miatt gyakorlatilag nem mondhatunk semmi biztosat az ingatlanpiac jövőjét illetően; a hazai és nemzetközi intézkedések is napi szinten változnak. Az amit viszont biztosan lehet tudni, hogy az árak az ország nagy részében már tavaly év végétől lassulni kezdtek – közli a 3100.hu-hoz eljuttatott elemzésében az Ingatlannet.hu.

A családi házak 2019 elején még négyzetméterenkénti 90 ezer forint átlagárról kezdték meg az évet, melyre hónapról hónapra néhány ezer forint rakódott. November és december között azonban már csak stagnáltak, majd egy kisebb emelkedést követően 2020 januárról februárra kis mértékben ugyan, de csökkentek az árak. Végül idén februárban Salgótarján eladó házai átlagosan négyzetméterenként 120 ezer forintban kerültek.

A megyeszékhely lakáspiacán máshogy alakult az elmúlt egy év, a salgótarjáni ingatlanpiac már a koronavírus megjelenését megelőző időszakban elkezdett lassulni. A legnagyobb karriert a panelek futották be, melyek 2020 februárra átlagosan 70 százalékkal lettek drágábbak az egy évvel korábbi helyzethez képest. Viszont csakúgy mint a házak esetében, a panellakások átlagára is lecsökkent januárról februárra, méghozzá 220 ezer forintól 190 ezer forintra négyzetméterenként. A téglalakásokra nagyjából ugyanez volt igaz: 2019-ben még emelkedő tendenciát mutattak az átlagárak, majd idén január és februárban már csak négyzetméterenkénti 140 ezer forint körül stagnáltak.

 

Mi történt volna, ha nincs járvány?

Látszik, hogy az ingatlanpiac szárnyalása már a tavalyi év végén kezdett alábbhagyni. Az emelkedő tendenciát mutató görbe ellaposodni látszott, 2020 első két hónapjában pedig már némi csökkenést is felfedezhettünk. Tehát úgy tűnik, hogy még ha lassan is, de már a vírus kitörését megelőző félévben elkezdtek lefelé történő irányban mozogni az árak, vagy legalábbis stagnálni. Ez azt jelenti, hogy ha a járvány nem ütött volna be, egy természetes folyamatnak köszönhetően akkor is bekövetkezett volna egy kisebb mértékű áresés. Igaz, ebben az esetben az árak még néhány évig biztos egy magasabb szinten maradtak volna.

 

Mi várható a koronavírus jelenlétében?

A járvány most sok adás-vételt meghiúsít, ugyanis a helyzet okán sok vevő eláll a vásárlástól, valamint a lakástulajdonosok sem szívesen engedik be a vásárlókat otthonukba. A személyes kontaktus pedig nem is ajánlott a jelenleg is érvényes korlátozások okán. Így a kiszemelt lakások megtekintésének elmaradása következtében kevesebb a tranzakció.

A forgalom az ingatlanpiacon is mérséklődhet, méghozzá a távmunka miatt. Az építőipar sincs fényesebb helyzetben, bár a lemaradó országrészben már korábban is kevés új lakás épült. Csaknem tizennégyszeres a különbség a legjobban teljesítő Győr-Moson-Sopron és a másik végletben álló Nógrád megye között.

Az árak tekintetében kétféle kimenet prognosztizálható. Ha a vírus lefutása mindössze néhány hónapos lesz, akkor ugyan csökkenhetnek az árak, de érdemi változás valószínűleg nem fog történni. Ha hosszabb távú lesz a terjedése, akkor nagyobb hatással lesz az ingatlanpiacra, de komoly árzuhanásra nem számíthatunk ebben az esetben sem. Jelentős áresés akkor következne be, ha megnövekedne a munkanélküliség vagy romlanának az átlagbérek. Ami pedig a veszélyhelyzet elvonulását követő időszakot illeti, a piac gyors helyreállása várható, ugyanis a korábbi esetek is azt mutatják, hogy a járványok után hamar helyreáll a gazdaság.