Salgótarján harmadik szabadtéri tárlata is az önkéntességre alapozva valósul meg

Akik az elmúlt napokban átsétáltak a salgótarjáni főposta melletti vasúti aluljárón már láthatták, hogy fehérre festett műfalak kerültek a mozaikcsempék elé. Az előttünk álló hétvégén önkéntesek színezik majd ki ezeket a felületeket, melyekre aztán 42 fotó kerül. Salgótarján harmadik szabadtéri tárlata a város mozgalmasságát, a salgótarjáni életképeket mutatja majd be vasárnaptól.

A tárlat a Sakkozzuk ki! Akciócsoport ötletére alapozva és vezetésével több városi intézmény összefogásával valósul meg. Részt vesz a szervezésben és a lebonyolításban a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft., a Dornyay Béla Múzeum és a Balassi Bálint Megyei Könyvtár is.

Főszereplői azonban ezúttal is a városlakók, azok az önkéntesek lesznek, akik úgy döntenek, hogy áldoznak szabadidejükből a város egyik legforgalmasabb pontjának megújítására.

Az előkészített, lealapozott műfalakra grafikusok rajzolják fel a kiemelt fotónkon is látható látványterv körvonalait, a színeket pedig az akcióhoz csatlakozó önkéntesek viszik majd fel a felületre. A munkába szombaton délelőtt 10 órától kezdődően várhatóan a kora délutánig bármikor lehet csatlakozni. Miután az önkéntes kezek által kialakult a tárlat arculata, szakemberek helyezik el a műfalakon azt a 42 fotót, melyet egy fotópályázaton választott ki 250 alkotás közül a Homoga József és Kovács Bodor Sándor vezette szakmai zsűri.

Szombaton 10 és 17 óra között a közösségi akció kézműves foglalkozások, gyöngy- és papírvarázs, mesepuzzle, totó, üvegfestés, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület tárlata és kreatív workshop is várja majd az érdeklődőket. Az elkészült kiállítást vasárnap 15 órakor nyitják meg.

 

Padfestéstől a “szabadtéri tárlatok városáig”

A 3100.hu megkeresésére Kelemen Tímea emlékeztetett rá, hogy a Sakkozzuk ki! Akciócsoport mintegy négy éve működik a városban. Kezdetben voltak kisebb virágültetési vagy padfestési akcióik, melyeknek célja már akkor is az volt, hogy egy kicsit színesebbé és szebbé tegyék a várost. Ebben az “útkeresésben” találtak rá a hozzájuk legközelebb álló falfestési irányra, így valósultak meg aztán akcióik a Salgótarjáni Általános Iskola Székhelyintézményében, a Rákóczi úton és a Pécskő úton is.

Miklós Rea hozzátette, hogy amikor közösségüket formálisan is megalapították, az volt a célkitűzésük, hogy ne egy zárt baráti társaságként szerveződjenek, hanem nyitottak legyen azok számára is, akik szeretnének bekapcsolódni tevékenységeikbe. Kérdés, hogy mennyire nehézkes napjainkban úgy általánosságban véve, mint Salgótarjánt tekintve önkéntes akciókba bevonni a lakosságot? Miklós Rea erre reagálva úgy fogalmazott, hogy bár összességében nehezen motiválhatóak az emberek az önkéntes munkára, megtalálva a megfelelő célokat, ez messze nem lehetetlen.

Talán egy kicsit passzívak vagyunk, mindenki a saját teendőivel foglalkozik, már kevésbé vagyunk rávehetőek arra, hogy tágabb környezetünkért is tegyünk. Úgy gondolom ennek az egyik legmegfelelőbb módszerét találtuk meg a falfestéssel. Ez amellett, hogy nem bonyolult művelet, úgy tűnik sokaknak kifejezetten csábító tevékenység; főként annak tudatában, hogy maradandót alkotnak – tette hozzá.

A Sakkozzuk ki! Akciócsoport tagjai kiemelték azt is, hogy ennél az akciónál újdonság volt, hogy már a tervezési folyamatba is bevontak önkénteseket, olyan személyeket, akik valóban tenni akarnak szűkebb környezetük és a város megszépítéséért. A jövőre tekintve céljuk az is, hogy az így összeállt csapat a folytatásban is együtt maradjon, mert mint megfogalmazták: “egyre nagyobbak az álmok és a célkitűzések, ezt pedig már csak nagyobb csapattal lehet megvalósítani.”