Rendezte Salgótarján önkormányzata a tömbházak körüli fűnyírás kérdését

Módosította a köztisztaság fenntartásáról és az önkormányzati tulajdonban lévő közterületek fenntartásáról szóló helyi rendeleteket keddi ülésén Salgótarján közgyűlése. A döntéssel rendezték a közvetlen közútkapcsolattal nem rendelkező, közterületek által határolt úgynevezett úszótelkes ingatlanok, jellemzően lakótelepi tömbházak esetében a fűnyírás kérdését.

Az eddig érvényes szabályozás szerint az ilyen házak körüli négy méteres sávban ez a lakóközösségek feladata lett volna – emlékeztetett az ülésen Fekete Zsolt polgármester. Megfogalmazása szerint bár próbálták a rendeletet betartatni, több jelzés is érkezett, hogy nem jó a szabályozás. Eddig volt ahol levágták a füvet a házak körül ebben a sávban, volt ahol nem; volt ahol levágták, de más időpontban, mint a közterületi részen az önkormányzat, ami pedig nem teremtett esztétikus helyzetet – mondta a polgármester.

A módosítás szerint az úszótelkek esetében a fűnyírást a teljes zöldterületen az önkormányzat végzi, a további feladatok – így a tisztántartás vagy télen a síkosságmentesítés – azonban továbbra is a tömbházaknál maradnak a négy méteres sávokban és a járdaszakaszokon. A rendelet csak az úszótelkeken elhelyezkedő tömbházak esetében jelent változást, a módosítás nem érinti a közútkapcsolattal rendelkező vagy úttal szomszédos panelházakat, illetve a családi házas övezeteket.

 

A nagy lakásszövetkezeteket bírálja a polgármester

Fekete Zsolt polgármester az ülést követően közösségi oldalán is kommentálta a “2000-es évek elején hozott rendeleti szabályozás korrigálását”. Azok a társasházak, amelyek a közterületen azt elvégző Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft.-től rendelték meg a ház körüli fűnyírást, “visszakapják az eddig a fűnyírásért kifizetett összeget” – közölte a városvezető.

Fekete Zsolt bírálta a városban működő két legnagyobb lakásszövetkezetet, miután véleménye szerint ezek bevételei “bőven lehetővé tették volna, hogy maguk szervezzék a hozzájuk tartozó társasházak körüli környezetgondozást”. A polgármester úgy fogalmazott, hogy ezzel “gyakorlatilag bojkottálták ezt az egyébként legtöbb helyen és a salgótarjáni családi házas övezetekben is természetesnek számító öngondoskodást”.

Különösen szomorú ez úgy, hogy míg más városokban a társasházakat folyamatosan szépítik, javítják és festik a homlokzatot, korszerűsítik, szigetelik az energiahatékonyság érdekében; addig itt Salgótarjánban a két legnagyobb lakásszövetkezet mindent másoktól vár el – írta.

A polgármester szerint mindössze néhány apróbb fejlesztés történik a társasházakban egy évben, pedig a lakók nagy része becsülettel fizeti a közös költséget és szövetkezeti formában a kiadások is alacsonyabbak.

 

3100.hu Fotó: Az egyik legtöbb, úszótelken álló tömbházak közötti zöldfelület a Beszterce-lakótelepen található