Salgótarján a környezetkutató, a szociológus és a pedagógus szemével

 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának és Természettudományi Karának kutatóiból álló kutatócsoport az ipari tevékenység környezeti és társadalmi következményeit vizsgálja Salgótarjánban.

 

“Az ipari tevékenység hagyatéka – Salgótarján a környezetkutató, a szociológus és a pedagógus szemével” című kutatási terv 2015 tavaszán támogatást nyert az ELTE multidiszciplináris kutatások támogatására kiírt pályázatán, így a kutatómunka 2015 őszétől egészen 2017 őszéig fog tartani. A munka több tudományterületet is magában foglal: a kutatócsoport a természettudományos módszerekkel (talaj, padláspor és idős fák évgyűrűinek vizsgálata) kimutatott szennyezések és a szociológiai módszerekkel (interjúkészítés) elemzett társadalmi jelenségek közötti lehetséges összefüggéseket keresi. További cél a kutatás eredményeinek bemutatása pedagógiai és tanítás-módszertani eszközökkel (tanösvénytervezés, interaktív feladatok megalkotása) a tudomány világában nem jártas, de a téma iránt érdeklődők számára.

A kutatásban résztvevő szociológusok célja az Acélgyár környékén élők térbeli és társadalmi mobilitási pályáinak vizsgálata ún. lakáséletút interjúkon keresztül. A geokémikusok kutatásához kapcsolódva arról is kérdezik a lakókat, hogy milyen a viszonyuk az ipari szennyeződéshez, mit tudnak az ipari tevékenység egészségügyi hatásairól. A tervezett tanösvény Acélgyári úti állomásaira a szociológus kutatók állítják majd össze a társadalomtörténeti részleteket, és a tervekben egyes interjúrészletek bemutatása is szerepel. Július 4. és 10. között egy tereptábor keretében már sor került 30 interjú felvételére.

 

A multidiszciplináris kutatócsoport vezetője dr. Szabó Csaba (ELTE TTK). A kutatás szociológiai részével foglalkozó kutatók: dr. László Miklós, az ELTE TáTK oktatója (kutatásvezető), Balogi Anna BCE doktoranda (szociológia diplomáját a TáTK-n szerezte), Jelinek Csaba CEU doktorandusz, Vigvári András ELTE TáTK PhD hallgató, Földesi-Nagy Anita ELTE TáTK humánökológia mesterszakos hallgató, Kontó Sándor ELTE TáTK humánökológia mesterszakos hallgató, Aller Imre ELTE TáTK társadalmi tanulmányi alapszakos hallgató.

 

Forrás: ELTE TáTK