Salgóbányai adótorony – A Geocsodák Háza lehet a kompromisszumos megoldás

 

A Magyar Telekom korszerű szélessávú vezetékes távközlési hálózatot fejleszt a Salgótarjáni Járásban európai uniós támogatás felhasználásával. A vállalat az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése elnevezésű pályázat keretében nyert el 768,51 millió forintnyi támogatást legalább 30Mbps sebességű vezetékes hálózat fejlesztésére. A témába ma délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a salgótarjáni Városházán. Természetesen szóba került a salgóbányai adótorony nagy pont kavart kérdése is.

 

Szupergyors vezetékes internetet épít a Magyar Telekom a Salgótarjáni Járásban is

Az új hálózaton a Telekom szupergyors internetet, széles TV-csatorna választékot, több képernyős filmkölcsönzési lehetőséget, HD kép- és hangminőséget, valamint az interaktív tévézés lehetőségét nyújtja majd ügyfeleinek.

A tervezés-engedélyeztetés folyamatát követően várhatóan június elején Cereden, Szilaspogonyban és Zabaron indulhat az építés első hulláma, majd szisztematikusan haladnak tovább a járásban. Az első településeken várhatóan jövő tavasszal lesz elérhető az új hálózat, a fejlesztés teljes egészében 2018 őszén fejeződhet be a járásban a tervek szerint. A fejlesztések eredményeképpen további közel 10 ezer háztartásban lesz elérhető a legalább 30 Mbps sebességű vezetékes internet a Salgótarjáni Járásban. A háztartásokat jellemzően Gigabit-képes optikai hálózat építésével éri el a Telekom. A munkálatokkal járó esetleges kellemetlenségekért a Telekom a lakók türelmét és elnézését kéri. A szolgáltató reményei szerint a munkálatok végeztével a javuló szolgáltatásminőség és az újonnan elérhető szolgáltatások kárpótolni fogják az itt lakókat.

És hogy mit is jelentenek pontosan ezek a fejlesztések az itt lakók számára? Elsősorban szupergyors internetet, ezáltal egyszerűbb kapcsolattartást, gyors és biztos kép- és videóletöltést és -megosztást. HD kép- és hangminőséget, rengeteg TV-csatornát, valamint több képernyőn is elérhető filmkölcsönzést, de új szolgáltatások is elérhetővé válnak.

 

A fejlesztés az alábbi településeket érinti a Salgótarjáni Járásban:

  • Bárna, Cered, Egyházasgerge, Etes, Ipolytarnóc, Karancsalja, Karancsberény, Karancskeszi, Karancslapujtő, Karancsság, Kisbárkány, Kishartyán, Litke, Lucfalva, Márkháza, Mátraszele, Mihálygerge, Nagybárkány, Nagykeresztúr, Ságújfalu, Salgótarján, Sámsonháza, Somoskőújfalu, Sóshartyán, Szilaspogony, Zabar.

 

A salgóbányai adótorony kérdésében is közeleg a megoldás

Vélhetően a legtöbb salgótarjáni találkozott már korábban a témával, de hogy pontosan miről is van szó, azt itt foglaltuk össze korábban. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere a sajtótájékoztatón megköszönte a cég konstruktív hozzáállását a salgóbányai adótorony ügyében.

Kérdésünkre Szűcs Róbert, a Magyar Telekom közép-kelet-magyarországi régióvezetője elmondta: az adótorony végleges elhelyezéséről még nem tud beszámolni. Ugyanakkor jelezte: tárgyalások zajlanak a Geocsodák Háza üzemeltetőjével és amennyiben megállapodás születik, az épület tornyán helyezik majd el az adóberendezést az eredetileg tervezett “Abonyi tábor” melletti terület helyett. Huszár Máté kérdésünkre jelezte: amennyiben a megállapodás megszületik, az önkormányzat azt elfogadhatónak tartja.