Salgó váránál gyakorlatozott a katasztrófavédelem

A salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya újfent a megye egyik kiemelt jelentőségű turisztikai helyszínén tartotta meg soron következő gyakorlatát a hét első három napján.

A feltételezés szerint túrázás közben egy személy a Salgó vára alatti szikláról leesett és megsérült. Az eszméletét ugyan nem vesztette el, de a fejét, valamint a hátát megütötte és önerőből nem tudott a hegyoldalról lejutni. Turistatársa értesítette a katasztrófavédelem megyei műveletirányító ügyeletét, amely ezt követően a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság két tűzoltó-gépjárműfecskendőjét riasztotta a helyszínre.

A gyakorlat során a tűzoltók kötéltechnikát alkalmazva ereszkedtek le a bajba jutott sérülthöz. A mentendő személy életfunkcióinak ellenőrzését követően a tűzoltók nyakmerevítőt helyeztek a sérült személyre, BOARD-hordágyra tették, majd létrák és kötelek segítségével kimentették a mentőszolgálat által megközelíthető területre.

A mindhárom szolgálati csoport részére megtartott gyakorlat azért volt kiemelten fontos, mert turistaszezon idején előfordulnak hasonló balesetek a túrázók körében. A tűzoltók pedig törekednek arra, hogy megfelelően fel legyenek készülve arra, ha ilyen vagy hasonló esetnél kell beavatkozniuk – emelte ki közleményében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ennek érdekében az ilyen és hasonló gyakorlatok rendszeresnek mondhatóak, a közelmúltban többek között a Boszorkány-kő környékén, Szilvás-kőben vagy éppen a szentkúti kegyhely feletti Remetebarlangoknál is gyakorlatoztak a katasztrófavédelem munkatársai.

 

Kiemelt fotó forrása: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (Fotó: Virág Zsolt tűzoltó alezredes, Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség)