Nemzetközi meccsek várják a strandkézilabda rajongóit Salgótarjánban

Női döntő a Kecskés József Strandarénában (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ezen a hétvégén rendezik meg az Európai Strandkézilabda Sorozat egyik legmagasabban rangsorolt tornáját, a XI. Salgo Cup-ot a salgótarjáni Kecskés József Strandarénában. A péntektől vasárnapig tartó kupán összesen 41 külföldi és hazai csapat mérkőzhet meg egymással – mondta el portálunknak Rácz Viktor, a sporteseményt rendező Salgótarjáni Strandépítők KC elnöke.

A színvonalas torna a koronavírus-járvány miatt a tavalyi évben elmaradt, a pandémiás helyzet pedig idén is megnehezítette a szervezést – fejtette ki Rácz Viktor. A Strandépítők elnöke szerint egy ideig az sem volt biztos, hogy lesz-e torna, valamint az is bizonytalan volt, hogy külföldi csapatok részt tudnak-e venni a kupán. Végül azonban holland, spanyol, portugál és szerb együttesek is érkeztek a megmérettetésre.

A tornán 24 férfi és 17 női csapat mérkőzik meg egymással. Rácz Viktor ismertetése szerint az esemény pénteken az utánpótlás csapatok meccseivel indul, majd délután hatkor kezdődik a felnőtt torna, mely egészen este tízig tart. Szombaton egész nap, reggel nyolctól este nyolcig zajlanak majd a meccsek. A helyosztó mérkőzések vasárnap reggel nyolckor kezdődnek, a kupa végül délután hatkor, a női és férfi döntőkkel zárul majd. Az egyesület elnöke kiemelte, hogy a mérkőzések napközben ingyenesen látogathatók. Péntek és szombat este szerveznek retro bulikat is, melyre a külsősök korlátozott számban kaphatnak elővételes jegyeket.

A strandkézilabda tornán részt vesznek a Salgótarjáni Strandépítők KC csapatai is. A női együttes néhány tagjának nem sok ideje volt a pihenésre, ők ugyanis hétfő este érkeztek haza a felnőtt strandkézilabda Európa-bajnokságról. A csapatból öt játékos – Garamvölgyi Eszter, Hadfi Gréta, Kemenczik Martina, Vajda Luca, illetve a végül a magyar csapat legeredményesebb gólszerzőjének bizonyuló Uhrin Lili – is szerepelt a nemzeti válogatott keretében, a magyar együttes végül a hetedik helyet szerezte meg. A felnőtt férfi válogatottban ugyancsak szerepelt salgótarjáni játékos Hajdú Viktor személyében, a csapat végül a kilencedik helyen végzett.

Rácz Viktort arról is kérdeztük, milyen teljesítményt vár a felnőtt női és férfi együttesektől. A klub elnöke szerint a lányoknál mindenképp a dobogós helyezés a cél, ő maga azonban szeretné a fináléban látni őket. Fontos lenne ugyanis, hogy hazai közönség előtt játszhassanak döntőt, valamint az is lényeges, hogy minél több pontot tudjanak szerezni, így előre jutva az EBT ranglistán, egyben kvalifikálva magukat a jövő évi Európa Kupadöntőre. A férfi csapattal kapcsolatban Rácz Viktor úgy véli, hogy a legjobb nyolc közé jutás is szép eredmény lenne, mivel az idei mezőny nagyon erős, így számukra a hétvégi torna inkább egy felkészülési állomás a jövő heti országos döntőre.

A XI. Salgo Cup péntektől vasárnapig várja szurkolókat és az érdeklődőket, az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett. További információ a Salgótarjáni Strandépítők KC közösségi oldalán érhető el.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Komka Péter)