Rózsa Balázs: pályafutásom meghatározó pillanata előtt állok

Kedden elrajtolt a 40. Tour de Hongrie magyar országúti kerékpáros körverseny. A mezőnyben ott van a luxemburgi Team Differdange-GeBa színeiben harmadik szezonját taposó balassagyarmati Rózsa Balázs, a 2014-es év magyar bajnoka. A profi kerékpáros napjai meghatározó részét Luxemburgban, illetve onnan indulva a különböző versenyeken tölti csapatával. Magyarországon jellemzően az egyetemi tanulmányokhoz, vizsgákhoz kapcsolódóan tartózkodik Rózsa Balázs. A balassagyarmati kerékpáros a profi sportolói mindennapok mellett a Károli Gáspár Református Egyetem jogász tanulója. Rózsa Balázzsal a verseny előtt beszélgettünk.

A csapat mennyire partner egy ilyen “kétlaki” élet összehangolásában és abban, hogy az egyik versenyzőjüknek hazai pályán lesz versenye a szezonban? Gondolok itt elsősorban a formaidőzítésre és a döntési szabadságodra.

Abszolút partnerek mindezekben. A 2015-ben újraindított Tour de Hongrie csapatai között minden évben itt voltunk, szereti a csapat a magyar körversenyt. Én is szeretem természetesen, bár a 2017-es eseményt egy sérülés miatt ki kellett hagynom. Tavaly viszont szabad kezet kaptam a csapatvezetéstől, lényegében azt csináltam, amit jónak gondoltam. A mostani verseny pedig egészen különleges, azt csak álmaimban képzeltem, hogy akár Nógrád megyét érintve tudok majd versenyezni egyszer egy rangos körversenyen. Az pedig, hogy szülővárosomból, Balassagyarmatról indul egy szakasz, eddigi pályafutásom meghatározó pillanata lesz. Nyilvánvalóan szeretnék az innen induló szakaszon egy nagy extrát kihozni magamból. Ez a helyzet egy olyan plusz motivációt és erőt fog adni, ami akár egy jobb szakaszeredményhez is hozzásegíthet.

Volt már ilyenre példa…

Igen, a korábbi években többször is sikerült az első húsz között zárni nem csak szakaszon, de az összetettben is. Viszont azt látni kell, hogy a viadal szépen fejlődik, ennek eredményeképpen pedig most már olyan csapatok is itt vannak a mezőnyben, akik a nagy háromhetes körversenyeken is rajthoz állnak. A francia Cofidis, az Israel Cycling Adacemy vagy az olasz Androni-Giocattoli Sidermec csapatainak nevével azok is találkoznak, akik csak általános sportösszefoglalókban követik az országúti kerékpársportot. Az ő jelenlétük mellett az összetettbeli kimagasló eredmény nem reális, szakaszeredményekben gondolkodom.

Szakaszeredmény vagy szakaszon belüli villanás? Szécsényben és Salgótarjánban is lesz egy-egy részhajrá. Ezekre koncentrálsz majd?

Elsősorban az az elképzelésem, hogy bele kellene kerülni a nap szökésébe. Ez azért helyzetfüggő, nem csak rajtam fog múlni, kis szerencse is kell hozzá. Az biztos, hogy a rajttól kezdve aktív szeretnék lenni, így ezek a részhajrák is érdekesek lehetnek, de én inkább a teljes napban gondolkodom.

Azt már tudjuk, hogy neked mit jelent ez a helyzet. De mit jelent szerinted Balassagyarmatnak az, hogy a város az egyik rajthelyszín?

Korábban úgy tudtam, hogy Nógrád megyét ilyen szempontból egy az egyben kihagyta a viadal a története során, aztán a hivatalos útvonal-bemutatón egy korabeli dokumentumból derült ki, hogy 1920-as, 1930-as években volt már rajthelyszín Balassagyarmat. Persze az egy teljesen már időszak volt. A város életében ez egy hatalmas dolog. Európai csapatok kaphat kedvet a visszatérésre, de talán az még inkább fontos, hogy az Eurosporton és a világ számos más televíziós csatornáján keresztül 150 országban lesz látható városunk a képernyőkön. Ennek fontossága és értéke azt gondolom magért beszél.

 

Fotók: Rózsa Balázs, balassagyarmati profi kerékpáros (Fotók: Team Differdange-GeBa)