Rekordszámú kutyát neveztek a salgótarjáni CAC kutyashow-ra

Négy híján kilencszáz kutyát neveztek be az év első szabadtéri nemzeti kutyakiállítására, melyet az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete szervez 2019. március 24-én Salgótarjánban, a Tóstrandon. Az eseményt kilencedik alkalommal rendezik meg, ennyi kutyával egyik korábbi évben sem találkozhatott a salgótarjáni közönség.

Tizenkét országból érkeztek a nevezések, a nagy létszámon felül ez is rekordnak számít – közölte a 3100.hu-val Tóth Hajnalka, a rendező egyesület elnöke. A szomszédos országokból érkezőkön túl felvezetnek majd német, svájci, francia, sőt egyesült államokbeli tulajdonossal rendelkező kutyát is.

A salgótarjáni közönség összesen 175 fajtájú kutyával találkozhat majd, melyek között olyan ritkaság is előfordul, mint a Kazahsztánból származó vadászkutya, a tazy, a perui szőrtelen kutya, a vadkacsavadász retriever, vagy a bukovinai pásztorkutya. Csak a terrier fajtákból Salgótarjánban még nem látott széles paletta vonul fel a bedlingtontól a norwich terrierig. Lesznek ugyanakkor a kiállításon a nemzetközi kinológiai szövetség által el nem ismert fajták, mint például a kínai származású chonqing dog – tette hozzá az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének elnöke.

A kutyashow-t 9:30-kor nyitják meg, a körökben a bírálatok 10 órakor kezdődnek. Délben kutyaiskolai bemutatót láthatnak majd az érdeklődők, 13 órától pedig a hobbi, illetve törzskönyv nélküli fajtatiszta kutyák mérkőznek meg, akik a helyszínen nevezhetőek. A legszebb kutyák versenye, azaz a Best in Show tervezett kezdési időpontja 14 óra. Idén nem csak a szokásos kategóriákban hirdetnek nyerteseket, hanem külön díjazzák a legszebb, nemzetközi kinológiai szövetség által el nem ismert fajtájú kutyákat is.

Tóth Hajnalka a kiállítók megnövekedett létszámára tekintettel arra kéri a rendezvényre látogató kutyabarát családokat, hogy lehetőleg a sétát vagy a tömegközlekedést válasszák, illetve az autóval érkezők a Beszterce-lakótelepen parkoljanak le. Mint megtudtuk: jól nevelt kutyát be lehet vinni az esemény területére, sőt akár benevezni is lehet a 13 órakor kezdődő programra – feltétel azonban az eb oltási könyvének bemutatása.

 

(Kiemelt fotó: Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete)