Rekonstrukciós terv készült a kisterenyei víztározóra

 

A tározó elsődleges hasznosítási célja továbbra is az árvízcsúcs-csökkentés – tudtuk meg a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól.

 

Az igazgatóság megkeresésünkre közölte: tavaly szaktervezővel felmérették a tározó leeresztő műtárgyának állapotát és ennek ismeretében felújítási tervet készíttettek. A felújítási terv fontossági sorrendben meghatározta a szükséges műszaki beavatkozásokat, azok becsült költségeivel együtt. Az elkészített rekonstrukciós terv által meghatározott szükséges feladatok, beavatkozások között szerepel többek közt műtárgy helyreállítás, alvízi meder helyreállítás, meglévő burkolatok cseréi, illetve azok helyreállítása.

 

Az igazgatóság jelezte: a szükséges fedezet rendelkezésre állása esetén a felújítási munkákat megkezdjük. Ennek várható időpontját firtató kérdésünkre annyit válaszoltak:

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] a rekonstrukciós munkálatok elvégzéséhez költségvetési forrással jelenleg nem rendelkeznek. [/highlight]

A munkálatok beütemezésére akkor kerülhet sor, ha ez a költségvetési forrás rendelkezésre áll majd.

 

 

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnál kérdésünkre elmondták: a Tarján-pataki-tározó funkciója nem változott, elsődleges hasznosítási célja árvízcsúcs-csökkentés. Hozzátették: az igazgatóság mindent megtesz azért, hogy a környék élet- és vagyonbiztonságát biztosító árvízcsúcs-csökkentő funkció – függetlenül a tározó esetleges egyéb hasznosítási céljától – továbbra is maradéktalanul biztosított legyen, garantálva ezzel a mértékadó nagyvizek kiöntésmentes levezetését.

 

KISTERENYE TÓMEDER

Uploaded by Pegazus963 on 2016-04-26.

 

A kisterenyei víztározó “ügye” 2015 őszén kezdődött, amikor megkezdték a víz leeresztését azt követően, hogy a minden ősszel kötelező árvízvédelmi létesítmények vizsgálatánál a szakmai bizottság hiányt fedezett fel a leeresztő műtárgy műszaki állapotában. A Nógrád Megyei Kormányhivatal halászati főosztálya azonban akkor a hal állomány mentésének érdekében megállította a munkát, melyet a vízügyi igazgatóság megfellebbezett, arra hivatkozva, hogy fontos a hibás berendezés mihamarabbi javítása. A halpusztulás akkor országos sajtóvisszhangot is kapott. 2016 elején mi is foglalkoztunk a tározó kérdésével. Tavaly február végén Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere kért tájékoztatást az igazgatóságtól, akinek akkor azt jelezték: folyamatban van a műtárgy felülvizsgálata.

 

3100.hu Fotók: A víztározó 2017 februárjának elején