Reformáció Emléknapja – Egy elfeledett prédikátorról szóló előadást mutattak be Salgótarjánban

Október 31-re, a Reformáció Emléknapjára készülve a héten mutatták be a Salgótarjáni Református Templomban a Szegedi Látványszínház Cédrus Társulatának előadásában Dömsödi Ferenc és Békési János színművét, Az elfeledettet. Gulyás Vivien és Pintér Bálint színművészek előadásában egy méltatlanul elfeledett és mártírhalált halt prédikátor, a svájci Ulrik Zwingli életébe és a reformáció kezdeti időszakának harcaiba nyerhetett bepillantást a közönség – közölte a 3100.hu-val a Salgótarjáni Református Egyházközség.

Zwingli reformátori tanai a németországi reformátorok tanaival jórészt egyeztek, azonban egyes pontokban voltak közöttük eltérések is. Így például az eredendő bűnről, a szabad akaratról, a megigazulásról, de az úrvacsorai tanításról is. Zwingli egyébként kiküszöbölt az egyházból minden külsőséget, kezdetben még az orgonát is, hogy annak játéka ne vegye el a hívek figyelmét, ám ennél fontosabb, hogy az egyház legfőbb kormányzó hatóságaként a nép szabad választása folytán létrejött világi hatóságot ismerte el.

A reformáció emléknapján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció elindítója a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette Luther Mártont, aki a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakít a katolikus egyházzal. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református felekezet alapja.

Zwingli ugyanakkor az Istenbe vetett rendíthetetlen hitével méltó példaképe a mai kor református gyülekezetei számára is. A szegedi társulat előadóművészei – akik Gömörből érkeztek a nógrádi megyeszékhelyre – hangsúlyozták: különös és fantasztikus élmény volt a számukra, hogy a szószék előtt játszhattak, olyan környezetben, amelyben az ötszáz évvel ezelőtti történetek a valóságban is megtörténtek.

 

Kiemelt fotó: Gulyás Vivien és Pintér Bálint színművészek a Salgótarjáni Református Templomban (Fotó: Salgótarjáni Református Egyházközség)