Ralihétvége!

A Rallye1 mezőnye ma Ózdon egy prológot teljesít, szombaton pedig elsősorban borsodi és hevesi gyorsasági szakaszok következnek. A Rallye2 mezőnye szombaton egy salgótarjáni, belvárosi prológgal indítja a hétvége versenyprogramját. Vasárnap mindkét osztály – és a historic mezőnye – Kelet-Nógrádban lesz látható. A három kategóriában 140 páros adta le nevezését. Az autóverseny miatt több útszakaszt is lezárnak a térségben, erről itt írtunk részletesen.

A szervezők ezúttal arra koncentráltak, hogy a környékbeli “klasszikusokat” vegyék elő, vagy helyezzék azokat új irányba. Az Ózd Rallye első osztályú – és historic – futamának versenyzői a ma esti ózdi prológot követően szombaton a királdi körön, a Hangony-Domaháza és már Nógrád megyét is érintve a Domaháza-Zabar gyorsaságikon lesznek láthatóak. A Salgó Rallye másodosztályú versenye szombaton 18 órakor Salgótarján belvárosában egy prológgal indítja majd a versenyprogramot. Vasárnap a mezőnyök programja egységes lesz, a különbség mindösszesen annyi, hogy az első osztály két körben, míg a másodosztály három körben teljesíti majd az erre a napra kiírt gyorsaságikat. Ezek a Salgótarján-Kazár-Vizslás, a Mátrakeresztes-Mátraszentimre és a Cered-Zagyvaróna szakaszok lesznek. A pontos időrendek és a gyorsasági szakaszok átnézeti térképei megtalálhatóak a verseny hivatalos honlapján.

 

Nógrádi éllovasok a hazai futamon

A május közepére tervezett, de végül elmaradt szombathelyi futam következtében az Ózd Rallye az első osztályú bajnokság idei ötödik futama lesz. A borsodi-nógrádi versenyhétvégét még két futam követi majd: október elején a Mecsek-, illetve november elején a Nyíregyháza-rali. Az ötödik futam kis túlzással akár sorsdöntő jelentőséggel is bírhat a bajnokság végkimenetele szempontjából.

Akár azt is mondhatjuk, hogy Nógrád megye két versenyzője által „uralja” a mezőnyt, hiszen a szécsényi Vincze Ferenc – Bagicál Igorral az oldalán – 111 ponttal, magabiztosan vezeti az összetettet a Korda Racing Skoda Fabia R5-ösével annak ellenére is, hogy a negyedik futamként megrendezett Veszprém-ralit egy defekt miatt nem tudták befejezni. Előtte azonban mind a három futamot megnyerték, így tisztes távolságból követi őket a Balogh János-Holczer Dániel kettős (78 pont) és a Turán Figyes-Bagaméri László páros (74 pont). A negyedik helyen ismét Nógrád megyei, ismét szécsényi versenyzőt találunk az összetettben: a Velenczei Ádám-Zsíros Gábor duónak jelenleg 63 pontja van.

“Tavaly sikerült itt nyernünk, most is ez a célunk, de azt még nem lehet megmondani, mennyire lesz döntő ez a verseny a bajnoki cím szempontjából” – mondta Vincze Ferenc az MTI-nek, aki azt is hozzátette, 33 pontos előnyük birtokában elképzelhető, hogy egy dobogós helyezéssel is elégedettek lehetnek majd. Velenczei korábban úgy fogalmazott: érzése szerint folyamatosan gyorsulnak, egyre jobb beállításokat találnak Citroenjükhöz, már várnának egy kiugróbb eredményt saját maguktól.

A Rallye2 esetében is fontos hétvége előtt állunk nógrádi szempontból, hiszen Tim Gábor ott van a bajnokság összetettjének elejében, a legutóbbi Baranya Kupán második helyen végzett Tímár Tamással az oldalán. Tim Gábor még egy július végi salgótarjáni sajtótájékoztatón beszélt terveikről, akkor úgy fogalmazott: az egyetlen elfogadható eredmény nekik most a győzelem lenne a hazai versenyen. A vanyarci pilóta arra is kitért, hogy a bajnoki cím most még több mint matematikai esély számukra, de egyelőre csak az előttük álló feladatra, erre a versenyhétvégére koncentrálnak.

 

Kiemelt archív fotó: A Vincze Ferenc – Bacigal Igor páros Skoda Fabia R5-ös versenyautójukkal, még a szezonnyitó Eger-ralin (Fotó: MTI/Komka Péter)