Rákossy Balázs: együttműködés kell az uniós források hatékony felhasználásához

3100.hu Fotó: Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Rákossy Balázs államtitkár, Simon Tibor polgármesterjelölt

 

A 2020-ig Magyarország rendelkezésére álló 12 ezer milliárd forintos uniós támogatás hatékony felhasználásához nélkülözhetetlen a helyi vállalkozások és önkormányzatok, illetve a kormányzat közötti együttműködés – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn Salgótarjánban.

 

Rákossy Balázs a kormánypártok polgármesterjelöltjével, Simon Tiborral tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem tudni, hogy 2021-től lesznek-e ilyen források. Ezért a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességét, a hazai vagy a közép-európai gazdaságban való részvételüket ebben az időszakban kell megerősíteni – hangsúlyozta. Kiemelte, az együttműködés ahhoz is fontos, hogy helyben minél jobb programok valósuljanak meg, minél több munkahelyet lehessen teremteni.

A források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány, de ehhez helyben lenniük kell olyan vállalkozásoknak, vállalkozóknak, akik beruházásokra tudják használni a pénzt – mondta, hozzátéve, hogy elsősorban ipari beruházásokat akarnak támogatni, Salgótarján története pedig erre jó alapot biztosít. Az államtitkár kitért arra is: Salgótarján 9,2 milliárd forintos kerettel rendelkezik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Közölte, a város vezetőinek felelőssége, hogy ezt a pénzt a legjobb célokra fordítsák, a polgármesterjelölt elképzeléseit pedig megfelelőnek nevezte ehhez.

Simon Tibor salgótarjáni lakosként is megköszönte a 9,2 milliárd forintos fejlesztési lehetőséget, de szerinte a jelenlegi városi elképzelések nem a gazdaságfejlesztést szolgálnák. Hozzátette: nem segítik ezt az önkormányzat már meghozott döntései sem, például az építményadó 50 százalékkal emelése vagy a 30 százalékos bérletidíj-kedvezmény eltörlése, ezeket vissza kell vonni. A polgármesterjelölt kitért arra is, hogy a 9,2 milliárd “távolról sem elégséges”, Salgótarjánnak 60-70 milliárd forintra lenne szüksége ahhoz, hogy elinduljon a gazdaság dinamikus fejlődése, és ne az utolsó helyen álljon a 23 megyei jogú város között.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón annak a véleményének adott hangot, hogy valamennyi fejlesztési elképzelés valóra váltásának alapfeltétele a működés stabilizálása, mert “Salgótarján jelen pillanatban a szakadék felé száguld”. Ha nem lesz képes a városvezetés a működési problémákat megoldani, akkor lehet nagyívű terveket megfogalmazni, lehet elgondolásokat papírra fektetni a 9,2 milliárd forint felhasználására, de nem lesz erre mód – mondta a képviselő.

Úgy látszik, jelentősen más elképzelések vannak a 9,2 milliárd forint felhasználásával kapcsolatban a polgármesteri székért versengő két legfőbb oldalon. Ezért rákérdeztünk, hogy egyáltalán lehetséges-e ezt a forrást “újragondolni” a jövőben. Az államtitkár elmondta: a TOP stratégiájának elkészítése és végrehajtása is helyben történik. Minden olyan esetben, amikor indokolt a helyi változtatás, akkor ennek a jogszabályi lehetőségei megvannak. Természetes helyzet az, hogy mi is azt szeretnénk, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, melyek a helyi gazdaság érdekekeit legjobban szolgálják – mondta, majd hozzátette, hogy a kormány ilyen tekintetben fejet hajt a megyei jogú városok (és a megyék) előtt és a számunkra biztosított pénzt a saját belátásukra bízza. Természetesen földtől teljesen elrugaszkodott elképzelések nem valósulhatnak meg – tette hozzá az államtitkár.

 

MTI nyomán

3100.hu Fotó: Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Rákossy Balázs államtitkár, Simon Tibor polgármesterjelölt