Prostituáltakat dolgoztattak Hollandiában a ma reggel elfogott salgótarjáni férfiak

(Forrás: www.police.hu)

Három férfit vettek kiadatási őrizetbe a rendőrök ma reggel Salgótarjánban, akik egy prostituáltak futtatásával foglalkozó bűnszervezetet működtettek. A lányokat a hollandiai Hága városában dolgoztatták.

Az ügy részleteit Kalmár Zsolt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója részletezte a ma délután az ügy kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A holland hatóságok által kibocsátott ún. európai elfogatóparancs alapján a mai napon hatóságaink a Terrorelhárítási Központi műveleti egységeinek segítségével Salgótarjánban, tartózkodási helyeiken elfogták a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható 52, 37 és 29 éves salgótarjáni lakosokat. A bizonyítékok szerint az áldozatok által megkeresett pénzt a csoport tagjai elvették, melyet részben feléltek, részben saját vagyonuk gyarapítására, nagy értékű ingatlanok és gépjárművek vásárlására fordították.

Lefoglalt készpénz (Forrás: www.police.hu)
Lefoglalt készpénz (Forrás: www.police.hu)

A prostituáltak futtatásával foglalkozó bűnszervezet felszámolására közös nyomozó csoport jött létre 2015. márciusában a Holland Királyi Katonai Rendőrség nyomozóbrigádja, valamint a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága között az Europol műveleti támogatásával. A holland és a magyar hatóságok információi szerint egy magyar állampolgárokból álló bűnszervezet tagjai 2011. decemberétől napjainkig Magyarországon toborzott nőket szállítottak Hollandiába, ahol piroslámpás negyedekben prostituáltként dolgoztatták őket, megkeresett pénzüket elvették.

 

A holland hatóságok által kibocsátott európai elfogatóparancs alapján a két szerv nyomozói és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatal munkatársai 2015. június 2-án a reggeli órákban – a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének a segítségével – tartózkodási helyeiken elfogták a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 52, 37 és 29 éves salgótarjáni férfiakat.

 

Nagy Ágnes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatal főosztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: hajnali kettő órakor kezdték előkészíteni a mai akciót, melynek komplexitását jelzi, hogy összesen száz egyenruhás és nyomozó vett részt benne. Az elfogásokon túl tíz helyszínen tartottak házkutatásokat a nap során.

Lefoglalt autó (Forrás: www.police.hu)
Lefoglalt autó (Forrás: www.police.hu)

A hivatal feladata kimondottan a felhalmozott vagyoni elemek felderítése és feltérképezése mind fizikailag, mind technikailag – ennek szellemében mai napon három ingatlant, két nagyértékű személygépkocsit, többszázezer forintnyi arany ékszert, valamint többek között nyolc festményt és egy hintót is lefoglaltak.

Lefoglalt ékszerek (Forrás: www.police.hu)
Lefoglalt ékszerek (Forrás: www.police.hu)

A házkutatások során 22000 Euró értékben készpénzt is lefoglaltak, továbbá két bankszámlát is zároltak. Nagy Ágnes kiemelte: a lefoglalt vagyonelemek összessége nem feltételez az elkövetőknél „milliárdos vagyont”, de látva életszínvonalukat

[highlight background=”#333″ color=”#fff”]   az biztosan kijelenthető, hogy szinte minden vagyonelemüktől meg lettek fosztva.   [/highlight]

A holland rendőrség képviselője hozzátette: a sikeres együttműködés eredményeképpen a mai napon Hága piroslámpás negyedének két épületében összesen 16 ablakot (melyekben a lányok kínálják magukat)„zártak be”.

 

Bár a sértettek pontos számára vonatkozó újságírói kérdésre a nyomozás érdekeire hivatkozva nem érkezett válasz, az előző hozzáfűzésből vélhetően jó közelítőszámot lehet levezetni arra vonatkozóan, hogy jelenleg mennyi sértettről tudnak a rendőrök. Kérdésünkre elhangzott, „klasszikus” forgatókönyv áll a háttérben: más hasonló magyarországi ügyekkel együtt a prostituáltak toborzása a szegényebb térségekben történt, ahol az élethelyzet és életszínvonal javulását a későbbi áldozatok ebben a formában látták megvalósíthatónak.

A három salgótarjáni férfit a rendőrök a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították és átadási őrizetbe vették.

Kiemelt fotó forrása: www.police.hu