Programok a szabadban: Világ Gyalogló Nap, Geotóp Nap, Európai Madármegfigyelő Nap

Irány a természet október első hétvégéjén! Jó társaságban, friss levegőn, “csak úgy” sétálgatva vagy szakemberektől tanulva – október 6-án és 7-én három programot is ajánlani tudunk Salgótarján térségében.

Eresztvényben és a Medves-fennsík térségében gyalogtúrára, Sámsonháza térségében földtani ismereterjesztő túrára, Kisterenye közelében madármegfigyelésre és -gyűrűzésre várják az érdeklődőket az előttünk álló hétvégén. A gyalogtúrákat szombaton, utóbbi eseményt vasárnap délelőtt rendezik meg.

Világ Gyalogló Nap – Eresztvény

A Világ Gyalogló Nap Salgótarján-környéki túrái évről-évre nagy népszerűségnek örvendenek, a Félegyházi Éva vezette Tarjáni Szabadidősport Klubbal és a Zöld Út Természetjárók Egyesületével rendre nagyon sokan tesznek egy-egy sétát az őszies arcát mutató fennsíkon és térségében október első hétvégéjén. Idén két távon hirdették meg az eseményt, mindkét túra szombaton (2018. október 6.) 9 órakor indul majd Eresztvényből. A Magyar Rákellenes Liga társszervezésében a Pink gyaloglás a nők egészségéért elnevezésű, Petőfi-sétányon vezetett túra 5 kilométeres lesz, de aki szeretne, tehet majd egy plusz két kilométeres kitérőt is a Macskalyuki-bányához. A Jánosi Mihály Emléktúra a Zöld Út Természetjárók Egyesülete társszervezésében a Medves-fennsíkon keresztül az Ickós-kútig vezet majd, összesen 12 kilométeren.

Geotóp Nap – Sámsonháza

A geotóp (a geo, vagyis föld és toposz, vagyis hely szavakból) olyan helyszínt jelölt, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj.

Az ilyen értékek bemutatására hivatott a Geotóp Nap programsorozata, melyhez idén is csatlakozott a Novohrad-Nógrád Geopark. A 3-4 órás ismeretterjesztő gyalogtúra résztvevőit szombaton 9:45-kor várja a sámsonházai Vár-hegyi kőfejtő udvarára Prakfalvi Péter geológus mérnök. A programon a mélytengerekben lerakódott kőzetektől lejutnak majd a résztvevők egy ősi tengerpart üledékeihez, megismerhetik annak ősmaradványait és megtekinthetik a térségben egykor zajlott andezitvulkanizmus különleges “termékét”, a kétlyukú andezit barlangot is.

Európai Madármegfigyelő Nap – Kisterenye

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportjának szervezésében az Európai Madármegfigyelő Napokhoz kapcsolódó programon lehet részt venni vasárnap (2018. október 7.) Kisterenye közelében. Az érdeklődőket Kisterenye-bányatelep vasúti megállóhelyénél várják, a programot 8 és 12 óra között tartják majd az ehhez a ponthoz közeli Tarján-pataki mocsár környékén. Lehetőség lesz a madarak megfigyelésére és a madárgyűrűzés megismerésére is – közölte közösségi oldalán az MME helyi csoportja.