Programajánló: kiállítások, kutyashow, gyalogtúra, színház

 

Csokorba gyűjtöttünk néhány salgótarjáni programot az előttünk álló hétvégére és az elkövetkezendő napokra.

 

A háború pillangói

Új időszaki kiállítás nyílt a Dornyay Béla Múzeumban 2017. március 24-én, pénteken délelőtt. A háború pillangói – Tábori bordélyok a nagy háború idején című tárlat a Kecskeméti Katona József Múzeum vendégkiállítása. A történelmi tények, a pusztítás mértéke és az emberáldozatok hatalmas száma mellett alig esik szó arról, milyen is volt az élet a katonai táborokban az első világháború idején. A háború pillangói című, orvostörténeti érdekességeket és néprajzi tárgyakat is felvonultató kiállítás eredeti tárgyanyag és enteriőrök segítségével mutatja be a háború lövészárkaiból szabaduló bakák világát és enged bepillantást a komoly problémát jelentő nemi betegségek csökkentése érdekében a hadosztályok hadtápkörzeteiben megszervezett tábori bordély-hálózat működésébe. A tárlat május 12-ig lesz megtekinthető a Dornyay Béla Múzeumban.

 

CAC Kutyashow

2017. március 26-án (vasárnap) hetedik alkalommal rendez CAC kutyashow-t Salgótarjánban az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete. A 9:30-kor kezdődő programon helyszínét a salgótarjáni strand adja, a nevezések száma már megközelítette a tavaly előtti rekordot – 2015-ben 750 kutyát vonultatott fel a program.

 

 

Gyalogtúra Szilvás-kőre

Szilvás-kői kőkerülő túrát szervez a Zöld Út Természetjárók Egyesülete 2017. március 26-án, vasárnap. A 13,5 kilométeres, 400 méter szintkülönbségű túra 10 órakor a salgóbányai buszfordulótól indul. Útvonala: Salgóbánya – Zagyva-források – Réti kereszt – Rónabánya – Szilvás-kő – Kis-Szilvás-kő – Bazaltömlés – Rónabánya – Tehenesi-tó – Rónai-lapos – Salgóbánya. A túrázókat Félegyházi Éva túravezető várja.

 

 

“Legyen béke már!”

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárában az I. világháború centenáriuma alkalmából nyílt kiállítás. A kurátorok (Kazareczki Noémi és Szepessyné Judik Dorottya) a békeváró Nógrád megye 1917-1918-as dokumentumait emelték ki a kiállítás-sorozat jelenlegi felvonásában. A fő elem az utolsó magyar király, IV. Károly és a vele kapcsolatban megjelent kiadványok bemutatása. Nógrád megye háborús szerepvállalása az eredeti iratok segítségével rajzolódik ki. A tablókon találkozhatnak a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának gyűjteményét gazdagító családi hagyatékokból származó kárpáti, illetve olasz frontokon készült katonai fotókkal, a hazáért hősi halált halt katonák irataival. Tanulmányozható továbbá Nógrád megye háborúban – kényszerű és önként – vállalt hátországi szerepe is. A vitrinekben eredeti korabeli dokumentumok, tábori levelezőlapok, harctéren készült fényképek, katonai kitüntetések, dögcédulák tekinthetők meg. A kiállítás minden héten hétfőtől csütörtökig 8 órától délután 15:30-ig, díjmentesen látogatható.

 

 

Zenthe Ferenc Színház: A Tündérlaki lányok

2017. március 27-én (hétfőn) 19 órától Heltai Jenő: A Tündérlaki lányok című színművét mutatják be a József Attila Művelődési Központ színpadán, Halasi Imre Jászai Mari-díjas, Érdemes művész rendezésében. A Tündérlaki lányok egy kedves, melegszívű pesti mese négy gyönyörű lányról, akik a szerelmet, a boldogságot, a boldogulást keresik az épp világvárossá érett Budapesten – néhány pillanattal az első világháború kitörése előtt. A Tündérlaki lányok Heltai egyik legjobb darabja: Budapest aranykora és az aranykor Budapestje tárul elénk. Az előadást 2017. március 27-én, hétfőn a Székfoglaló Premier Bérlet tulajdonosai tekinthetik meg, 2017. március 28-án, kedden – szintén 19 órától – a Zenthe Ferenc Bérlettel rendelkezők láthatják, de szólójegyek még mindkét előadásra vásárolhatóak.

 

 

Nemzet Színészei Bérlet – Almási Éva

Folytatódnak a Nemzet Színészei Bérlet előadásai. 2017. március 29-én (szerdán) 17 órától Almási Évával, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával találkozhatnak a Zenthe Szalonban. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésszel ezúttal is Sándor András beszélget majd. A programra belépőjegyek a József Attila Művelődési Központban még kaphatóak.