Premier előtt: Szent Péter esernyője

 

Az évad utolsó premierjére készül a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház: május 23-án, hétfőn este Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című darabját mutatják be a Székfoglaló Premier Bérlet tulajdonosainak, illetve a szólójegyet vásárlóknak. A próbafolyamat közepén a darab rendezőjével, Susán Ferenccel készült beszélgetés jelent meg a színház honlapján.

 

– Az első kérdés mindig a darabválasztás miértjéről szól. Mit adhat a nézőknek a Szent Péter esernyője? – fordultunk a salgótarjáni közönség által többször is Vastaps-díjjal jutalmazott rendezőhöz.

– Mivel az évadra meghirdetett A szabin nők elrablása című vígjáték jogdíjáról nem sikerült megállapodnunk, egy olyan darabot kerestünk, ami beleillik a színházunk filozófiájába: tartalmas, mindenkor aktuális mondanivalóval bíró története legyen. A választásnál elsődleges szempont volt, hogy Mikszáth Kálmán személyében egy Nógrád megyéhez, Palócországhoz ezer szállal köthető szerző művét állítjuk színpadra. Azt hiszem, nem kell különösebben magyarázni, miért az ő művével zárjuk a szakmailag rendkívül sikeresnek mondható 2015/2016-os évadot.

– Mikszáth regényét rengetegen ismerik, mégis, mi a fő mondanivalója a darabnak?

– Az évadban először bemutatott darabunk, a Kakuk Marci sztorijához tudnám hasonlítani: a szerelem felülír minden, a pénzhez, a gazdagsághoz, meggazdagodáshoz fűződő vágyat és érdeket. Nagyon szeretjük Deres Péter színpadi adaptációját, remek nyelvezet, folyamatosan fenntartott figyelem jellemzi.

 

Susán Ferenc, a darab rendezője (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)
Susán Ferenc, a darab rendezője (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)

 

– Kiket láthatunk az előadásban, hol tartanak a próbafolyamatban?

– A “szabin nők”-ben játszók szinte tökéletesen lefedik ezt a darabot is, így Falati Hedvig, Kovács Vanda, P. Kerner Edit, K. Müller Zsófia, Farkas Zoltán, Máté Krisztián, Tóth Zoltán, Borbiró András, Gyuriska János, Bánfi Kata, Albert Péter, Marjai Virág és – több szerepben – Erdélyi Gábor játssza a történetet, a díszlet és jelmez Bobor Ágnes, illetve Furik Rita tervei alapján készül. A társulat az évadban több mint száz alkalommal játszik az ország különböző pontjain, akár határainkon túl is, így a jelenlegi próbafolyamat is rendkívül szabdalt a vendégjátékok által. Ez több odafigyelést, koncentráltabb munkát kíván meg a színészektől és a produkcióért sokat dolgozó színpadi és technikai stábtól is, de időarányosan azt mondom, jól állunk, az utolsó hat-nyolc próbanap már valóban a játék egybegyúrását, az apró finomságok kidolgozását szolgálhatja, ami – remélem – közönségünk kedvére való lesz

– zárta szavait Susán Ferenc rendező.