Praktikum és szórakozás – A világháló hasznos és érdekes oldalai

Napjainkban a különböző internetes szolgáltatások, weboldalak használata, illetve látogatása széles körben elterjedt, sokakhoz azonban még mindig nem jutottak el olyan alkalmazások, melyek bárki életét nagyban megkönnyíthetik. A Csemete CsaNa Alapítvány digitális szemléletformáló programjának részeként Racskó Péter matematika-informatika tanár, szaktanácsadó, digitális mentor tartott előadást, ahol a résztvevők ezeket a hasznos és szórakoztató oldalakat, alkalmazásokat ismerhették meg.

 

Google alkalmazások

A Google neve a legtöbb embernek ismerős lehet, még azoknak is, akik csak ritkák vagy egyáltalán nem használják az internetet. Az először keresőként induló szolgáltatás mára számos más, hasznos alkalmazást ajánl a netezőknek. Levelezőprogramja, a Gmail a legkedveltebbek közé tartozik, hiszen egy gyors regisztráció után bárki számára ingyenesen elérhető. A Google Naptár segítségével egyszerűen rögzíthetjük teendőinket, programjainkat, amikhez akár emlékeztetőket is beállíthatunk. A Google Táblázatokban vezethetjük akár a havi kiadásokat, rezsiköltséget, ami átláthatóbbá teszi pénzügyeinket, így akár még spórolni is segít. A Google Fotók tárhelyére pedig feltölthetjük fényképeinket, amiket ezután bárhonnan elérhetünk és nézegethetünk.

 

Közösség, kapcsolatok, érdeklődési körök

Az utóbbi öt-hét évben már Magyarországon is tömegesen elterjedtek a különböző közösségi oldalak. A legtöbben Magyarországon a Facebookra regisztráltak: ezt kezdetben a fiatalok uralták, mára azonban rengeteg középkorú, sőt, számos idős személy is naponta használja. Nem csoda, hiszen segítségével akár régi osztálytársakat, munkatársakat, ismerősöket is megtalálhatunk és fel is vehetjük velük a kapcsolatot. Emellett pedig üzeneteket válthatunk családtagjainkkal, barátainkkal, akikkel akár videóhívás keretében is beszélgethetünk. Az Instagram, mely főleg a kamaszok körében népszerű, képek és rövidebb videók megosztására alkalmas, az úgynevezett hashtagek segítségével pedig bármilyen, általunk érdekelt dologra, témára rákereshetünk.

A projekt az “Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” című, GINOP-3.3.3-17 számú pályázati felhívás keretében valósult meg. A rendelkezésre bocsátott 17 494 830 forint támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektről bővebben a csemete-csana-alapitvany.hu honlapon, továbbá cikksorozatunkban olvashatnak.

 

Hasznos alkalmazások

Az eddig felsoroltakon túl még számos olyan weboldalt találatunk az interneten, amelyek hétköznapi életünket igencsak megkönnyítik. A már említett Google egyik legkedveltebb szolgáltatása a Maps, azaz Térkép, mely segítségével könnyen eligazodhatunk a világ bármely pontján, hiszen akár konkrét útvonalakat is megtervez számunkra. Ugyancsak hasznos lehet utazásnál a menetrendek.hu, hiszen a buszmenetrend alapján megmutatja, hogyan és mikor juthatunk el az úticélunkhoz. Amennyiben azt szeretnék tudni, milyen időjárásra számíthatunk, számos oldal áll rendelkezésünkre, többek között az Időkép.hu, a Köpönyeg.hu vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos lapja. Elérhetőek olyan, enciklopédia-szerű oldalak, tudástárak is, melyekből rengeteg érdekességet megtudhatunk különféle témákról, legyen az például történelmi, művészeti, tudományos vagy egyéb területtel kapcsolatos. A legnagyobb online enciklopédia a Wikipedia, amit egy önkéntesekből álló közösség fejleszt és bővít folyamatosan.

 

Kikapcsolódás, időtöltés

Végül, de nem utolsó sorban vessünk egy pillantást arra is, hogyan kapcsolódhatunk ki az internet segítségével. A legnagyobb videómegosztó portál, a YouTube nevét talán ugyancsak a legtöbb ember ismeri: itt megszámlálhatatlan szórakoztató, vicces, esetleg elgondolkodtató, rövidebb-hosszabb videót, akár teljes filmeket is megnézhetünk. Sőt, a kisfilmek mellett rengeteg zeneszámot is megtalálunk itt – szinte nincs is olyan dal, amit ne hallgathatnánk meg a YouTube-on. Amennyiben online szeretnénk rádiót hallgatni, arra is van lehetőség, hiszen a legtöbb adás ilyen formában is elérhető. A Magyar Elektronikus Könyvtár felületén pedig már több mint 20 ezer könyv digitalizált változatát érhetjük el, így olvasni valóból sosem fogunk hiányt szenvedni.

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)