Ha augusztus 20., akkor díjugrató verseny Somoskőújfaluban!

Tizenötödik alkalommal kerül sor kedden a Szent István napi Platthy József díjugrató versenyre. A helyszín az ország egyik, ha nem a legszebb fekvésű lovasstadionja, Somoskőújfaluban.

A különböző versenyszámokat 10 és (várhatóan) 19 óra között rendezik, a program részeként idén is megkoszorúzzák majd Platthy József emlékművét, de sor kerül rövid ünnepi megemlékezésre, továbbá az új kenyér megszentelésére is. Az esemény az elmúlt évek során a megye legrangosabb lovas sporteseményévé nőtte ki magát, minden évben jelentős érdeklődés kíséri.

Az 1900-ban, Karancskesziben született Platthy József hazánk egyetlen olimpiai érmes lovasa mind a mai napig.

Az 1936-os berlini olimpián vadászugratásban indult Sellő nevű lován. Az Olimpiai Stadionban, az ötkarikás játékok utolsó napján megrendezett versenyszámban az akadályok magassága 1,3 és 1,6 méter közötti volt, a vizesárok szélessége pedig elérte az 5 métert. 8 hibaponttal, hármas holtversenyben a harmadik legjobb eredményt érte el 18 ország 54 lovasa között. A bronzérmet a holtversenyt eldöntő összevetésben hibátlan lovaglással, a legjobb időt elérve szerezete meg amerikai és belga ellenfeleivel szemben a tovább nehezített pályán (volt akadály, amit 1,7 méterre emeltek, a vizesárkot 5,5 méterre szélesítették).

Pályafutása során megszámlálhatatlan hazai és nemzetközi versenyt nyert. Szinte élete végéig lovagolt, 85 évesen még versenyengedélyt kért. 1990 decemberében, 90 éves korában hunyt el Budapesten, de kérésének megfelelően szülőfalujában, Karancskesziben helyezték végső nyugalomra. A Nemzeti Lovardában 1991-ben mellszobrot avattak tiszteletére, 1994-ben posztumusz ezredessé léptették el. A somoskőújfalui lovasstadion 2006. augusztus 20-án, Karancskeszti általános iskolája 2010. szeptember 1-én vette fel nevét. Olimpiai bronzérme és egyéb ereklyéi Sárváron, a Nádasdy Ferenc Múzeumban láthatóak.

Balla Dóra főszervező – aki tavaly debütált ebben a szerepkörben – a 3100.hu kérdésére elmondta: nagy öröm számára, hogy már most rengeteg fiatal lovas jelentkezett a versenyre, ők jellemzően az alacsonyabb akadálymagasságú számokban indul(hat)nak. Idén újdonság, hogy rajtengedély nélkül is lehetőség lesz a megmérettetésre, az úgynevezett felkészítő versenyszámokban. Emellett természetesen a profi lovasok közül is többen bejelentkeztek már az augusztus 20-i sporteseményre – határon innen és túlról egyaránt.

Balla Dóra kiemelte: bár az országban két további helyszínen is komolyabb díjugrató versenyekre kerül sor ezen a napon, a somoskőújfalui esemény iránt töretlen az érdeklődés. A főszervező a 3100.hu-nak a múlt hét második felében azt mondta: várhatóan mintegy száz startot láthat majd a közönség, amivel teljes mértékben elégedettek. A díjugrató verseny előestéjére azonban 120-ra emelkedett a nevezettek száma.

A főszervező elmondta azt is: a minőségi pályakialakítás miatt kifogástalan talaj várja majd a lovasokat, akik a két évvel ezelőtt teljes egészében megújított akadályparkból kitűzött pályán versenyeznek majd.

Idén sem fog csalódni, aki kilátogat hozzánk augusztus 20-án!

– tette hozzá a főszervező.

 

3100.hu Fotó: Évről évre nagy érdeklődés kíséri a megye legnagyobb lovas eseményét Somoskőújfaluban