Pénteken bemutatják Salgótarjánban a 65 éves Palócföld őszi lapszámát

Igen ritka, lényegében igazi kuriózum, hogy hat és fél évtizeden át folyamatosan megjelenjen egy lap, így az őszi szám borítója is hirdeti ezt a rendkívüli értéket: 65 éves a Palócföld. Az irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat idei harmadik lapszámát Gréczi-Zsoldos Enikő ismertette a 3100.hu megkeresésére.

Mint megtudtuk: az őszi lapszám képzőművészeti “vendége” a Honton élő, Príma-díjas Kolozsvári Grandpierre Miklós festő, grafikus, szobrász, akinek alkotásai a borítón és a folyóirat lapjain is megjelennek. A szépirodalmi anyagban Nógrádhoz kötődő és megyén túli alkotók versei, novellái, regényrészletei egyaránt olvashatóak.

Ha valakit ki kellene emelnem közülük, akkor a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium magyartanára, Zsibói Gergely többkötetes szerző verseit és novelláját ajánlanám a nógrádi olvasók figyelmébe – mondta Gréczi-Zsoldos Enikő.

A néprajzi rovatban Péter Béla gyűjtésében régi, jóízű nagylóci történetekkel ismerkedhetnek meg az olvasók. A helytörténeti írások között megtalálható az elmebetegek nógrádi családi ápolási rendszerét bemutató tanulmány és az ahhoz kapcsolódó novella, a Balassagyarmathoz kötődő Nagy Lászlótól, Farkas András képzőművész tusrajzaival illusztrálva. Végh József, a megyénkben sokak által ismert diósjenői helytörténész ezúttal a nagyorosziban született Szabó Endre pedagógus, a magyar óvodai nevelés reformátorának életútját mutatja be – ismertette a főszerkesztő.

Gréczi-Zsoldos Enikő kitért a könyvajánlókra is, mely szekció ezúttal bemutatja Praznovszky Mihály legújabb könyvét; a balassagyarmati származású Baráthi Aladár életútját feldolgozó Nagy László alkotást; Vörösmarty és Madách tanulmányköteteket; továbbá a Tiszta szívvel című ELTE-s folyóirat 1956-os szerkesztőségéről és a Kolhoz Körről, mint a forradalom (egyik) szellemi előkészítő közösségéről írt könyvet is.

A Palócföld friss lapszámának bemutatójára 2019. október 4-én, pénteken 16:30-tól kezdődően kerül sor a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban, az Országos Könyvtári Napok helyi programsorozatának részeként. A rendezvényen az Art’húr Irodalmi Kávéház főszerkesztője és szerkesztője, Jóna Dávid költő és Szentjánosi Csaba költő lesznek Gréczi-Zsoldos Enikő, a Palócföld főszerkesztőjének vendégei.

 

Kiemelt képünkön a Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat 65. évfolyama 3. lapszámának borítója és hátlapja látható