Pedagógusok számára adtak át elismeréseket Salgótarjánban

(Fotó: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)

Szerdán szűk körben és járványhelyzet miatti óvintézkedések, így például folyamatos maszkviselés mellett rendezték meg Salgótarjánban a Városi Pedagógusnapot. A József Attila Művelődési Központban rendezett eseményen alapítványi és minisztériumi elismerések mellett vas, gyémánt és arany díszokleveleket, valamint ehhez járó önkormányzati pénzjutalmakat adott át Fekete Zsolt polgármester és Huszár Máté alpolgármester.

Salgótarján polgármestere ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy kivételes időket élünk az oktatásban is. Sokan erőteljesebb szigorításokat szorgalmaznak, sokan lazítanának és igyekeznek a megszokott kerékvágásba terelni a mindennapokat – fogalmazta meg Fekete Zsolt, hozzátéve, hogy “akárhogyan is álljunk a kérdéshez, a nehézségek elvitathatatlanok”. A polgármester szerint az egészségügyi dolgozók mellett a pedagógusok “az elmúlt hónapok meg nem énekelt hősei”.

Sok pedagógus joggal érezhette, hogy olyan helyzetbe került, ahol egyszerre kell tanárként, pszichológusként, szociális munkásként, informatikusként és egészségügyi szakértőként helytállnia. Egyikünk sem kívánja újból átélni a tavaszi hónapok nehézségeit, ám talán egyikünk sem nézett szembe olyan munkahelyi kihívásokkal, mint Önök. A közvélemény is egyre nagyobb érdeklődéssel kezelte a helyzetet, sok probléma került felszínre, ám ami közös volt ezekben, hogy sok kritikával illették az intézményeket, tankerületeket, oktatáspolitikusokat, a becsülettel, megfeszített szorgalommal dolgozó pedagógusokról viszont mindenki elismerően beszélt.

Ez az év, ha másra nem is, de arra mindenképpen jó volt, hogy pedagógusaink nagyobb megbecsülést kapjanak társadalmunktól – tette hozzá Fekete Zsolt.

A József Attila Művelődési Központban rendezett eseményen vas, gyémánt és arany díszokleveleket, valamint ehhez járó önkormányzati pénzjutalmakat adott át Fekete Zsolt polgármester és Huszár Máté alpolgármester összesen 15 helyi pedagógusnak, akik 65, 60 vagy 50 évvel ezelőtt vették át diplomájukat.

65 évvel ezelőtt vette át diplomáját, így most vas díszoklevél elismerésben részesült Besze Józsefné (Váczi Anna), Fodor Lajosné (Kiss Jolán), Dr. Hargitainé Gál Zsuzsanna, Nándori Ferencné (Tót Jolán), Varga Istvánné (Szabó Erzsébet) és Varga Lászlóné (Balázs Jolán). 60 évvel ezelőtt diplomázott, így most gyémánt díszoklevelet vehetett át Berze Imréné (Hegedűs Judit), Koronczi Kornélia és Szabó Ferencné (Szőke Etelka). Fél évszázada kapta meg diplomáját, az ünnepséges ez alkalomból arany díszoklevél elismerésben részesült Batki Barnáné (Torják Mária), Deák Lászlóné (Szűcs Márta), Gugi László, Kaliczka Julianna, Kaszás Istvánné (Kaszás Katalin) és Lakatos Erzsébet.

Az eseményen adták át a nyugállományba vonulásuk alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérmet Balásné Matlári Klárának, 42 éven keresztül egy intézményben a Hétszínvirág Tagóvodában védte, óvta, nevelte a rá bízott gyermekeket és Balázs Miklósnénak, aki 1990 óta elkötelezetten tevékenykedett a Mackóvár Központi Óvoda célkitűzéseinek megvalósításában. Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át az 1978-ban megkezdett pályafutása során több salgótarjáni óvodában is tevékenykedő Gelencsérné Hajdú Júlia, továbbá Schilli Katalin, aki 1977-ben kezdte pályáját a 10-es számú Napköziotthonos Óvodában.

A Csiki Jolán és Csiki Mária Alapítvány az általános iskola alsó tagozatán tanító, kiemelkedő nevelő-oktató munkát végző, a pedagógiai innovációba bekapcsolódó szakembereket díjazza, az elismerést ezúttal Szmolkáné Gáspár Mariannak ítélték oda. A „Szlivka László” alapítvány díját a Salgótarjánban és környékén, az oktatási intézményekben a sport területén kiemelkedő nevelő és edzői munkát végző szakembereknek ítélik oda. Az Alapítvány Kuratóriuma ezúttal Andóné Angyal Máriát, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde intézményvezetőjét részesítette elismerésben; a díjat a városvezetők mellett Czene Gyula kuratóriumi elnök adta át.

Az ünnepi műsorban közreműködött Franczuz Erika, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Petőfi Sándor Tagintézményének pedagógusa, a Nógrád Táncegyüttes és a Dűvő Zenekar.

 

Fotók: Városi Pedagógusnap Salgótarjánban, 2020. szeptember 30-án (Fotó: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)