Pár ezer forinttal csökkentek a salgótarjáni albérletárak

Felemás eredményekkel zárta a szeptembert a hazai albérletpiac – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Az országszerte bérbe vehető lakások díjainak alakulását ismertető KSH-ingatlan.com lakbérindexből kiderül: idén szeptemberben 5 százalékkal voltak alacsonyabbak az albérletárak az egy évvel korábbinál.

Míg a fővárosban 10-15 százalékos éves árcsökkenés tapasztalható, addig az ország többi részén inkább stagnálnak a bérleti díjak éves összevetésben. A frissen bejelentett, koronavírus-járvány terjedését gátló intézkedések azonban átrajzolhatják az albérletárakat az év hátralévő részében.

A hétfő délelőtt bejelentett szigorítások között az is szerepel, hogy a felsőoktatási intézményeknek digitális oktatásra kell átállniuk. Ennek következtében sok egyetemista és főiskolás hazaköltözhet, így tovább nőhet a kiadó lakások jelenleg is rekordnagyságú kínálata – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com szakértője. Emiatt még tovább csökkenhetnek az egyetemvárosok albérletárai.

A helyzet nyertesei azok a dolgozó hallgatók, akiknek a kollégiumok bezárása miatt most albérletet kell keresni, hiszen ők Budapesten már több mint 14 ezer, országos szinten pedig több mint 21 ezer kiadó lakásból tudnak válogatni.

A fővárosi kínálat az elmúlt egy évben 62 százalékkal, a többi egyetemvárost is magában foglaló országos kínálat pedig 42 százalékkal növekedett az ingatlan.com adatai alapján – tette hozzá Balogh László. A fővárosban jelenleg átlagosan 140 ezer forintért lehet kiadó lakást találni, a szakértő szerint utoljára 2017 novemberében voltak ilyen alacsonyak az átlagos havi bérleti díjak.

A legalacsonyabb albérletárakat a megyeszékhelyek között még mindig Salgótarjánban találjuk, itt a tavalyi adatokhoz képest csak minimális csökkenés tapasztalható.

Tavaly novemberében átlagosan 72-73 ezer forintért kínálták a bérbeadók lakásaikat, idén ez az összeg 70 ezer forint körül alakul a nógrádi megyeszékhelyen.
 

3100.hu Fotó: A salgótarjáni Beszterce-lakótelep