Papp Ildikó: a jelenlegi helyzetben kevés esélyt látok a téli olimpiai szereplésemre

A várakozásokkal és a sajtóban megjelent előzetes nyilatkozatokkal ellentétben végül nem sikerült egyéni szabadkártyát szereznie biatlonban Szőcs Emőkének. Ennek okán Papp Ildikó salgótarjáni sífutónak már csak egy halvány reménye maradt az olimpiai szereplésre. Ehhez az kell, hogy több nemzet is “visszaadjon” női biatlon kvótákat, így pedig Szőcs Emőkéhez is elérjen a rangsorban a szabadkártyák száma. Ebben az esetben Papp Ildikóhoz kerül a sífutó kvóta.

Szőcs Emőke december utolsó napjaiban a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján megjelent interjúban úgy fogalmazott: “elég jó pozícióban vagyok ahhoz, hogy megkapjam a szabadkártyát”. Elmondása szerint akkor a negyedik helyen állt a szabadkártyáért versengők listáján, ahol az első hat hely egyikét kellett volna megszerezni az induláshoz. Ez úgy tűnik nem sikerült, Szőcs Emőkének a biatlonban való indulásra már csak akkor van esélye, ha (jócskán) lesznek olyan nemzetek, melyek nem élnek a nekik járó kvótával és így bővül a szabadkártyások sora.

Papp Ildikó a 3100.hu megkeresésére elmondta: a jelenlegi helyzetben kevés esélyt lát téli olimpiai szereplésére. Hozzátette: markáns véleménye van a kialakult helyzetről, de ennek kinyilvánításával és a helyzet értékelésével szeretné megvárni a végleges kvótakiosztásról szóló, várhatóan a hétvégén esedékes bejelentést.

Papp Ildikó (3100.hu Fotó: Komka Péter)
Papp Ildikó (3100.hu Fotó: Komka Péter)

 

2014-ben nem a legjobb ment, 2018-ban a legjobb megy

A hazai sísportban az elmúlt hónapokban lényegében mindenki biztosra vette, hogy Szőcs Emőke biatlon kvótát fog szerezni. Az erdélyi magyar, honosított versenyzőnek ez a fő száma, de tény, hogy jelenleg sífutásban is ő a legjobb magyar női versenyző. Mögötte – mint azt az elmúlt időszak eredményei is mutatják – a salgótarjáni Papp Ildikó a második. A várakozások két kvótáról szóltak: a teljes szövetségi finanszírozással edző és készülő, “fizetett sportoló” Szőcs Emőkének biatlonban, illetve a felkészülésében és versenyzésében részint szövetségileg, részint szponzorok által támogatott Papp Ildikónak sífutásban. A sportágat ismerő, általunk megkérdezett szakemberek is azt mondták korábban, hogy minden jel arra mutat, hogy Szőcs Emőke kvótát tud majd szerezni, főleg az oroszok kizárását követően.

Emlékezhetünk rá: Papp Ildikó 2014-ben egészen elképesztő körülmények között nem jutott ki a téli olimpiára. Akkor a hazai kiválasztási rendszer lényegében ad-hoc, utolsó pillanatbeli felülírásával egy nála összességében ténylegesen rosszabb ponteredményekkel rendelkező sífutó, Simon Ágnes lehetett ott Szocsiban. Most nem Papp Ildikó a legjobb sífutó, a hazai sí szövetség pedig a döntés értelmében azt a sportolót indítja, aki preferált versenyszámában (biatlonban) nem tudott kvótát szerezni, sífutásban viszont eredménye ugyanúgy B-szintes (de némileg jobb), mint Papp Ildikóé.