Pályaválasztás járvány idején – Így készültek a salgótarjáni gimnáziumok

A járványhelyzet sok más mellett a nyolcadikosok pályaválasztását is megnehezíti, hiszen idén elmaradnak az ilyenkor szokásos nyílt napok, így a megszokottól eltérő módon kell tájékozódniuk a továbbtanulás előtt álló általános iskolásoknak és szüleiknek. A megváltozott helyzetre az iskolák a virtuális tér segítségével reagálnak.

 

A Bolyaiban online szülői értekezlettel készülnek

A Bolyai János Gimnáziumban ezen a héten csütörtökön online szülői értekezletet tartanak, amelyhez bárki csatlakozhat, aki jelzi részvételi szándékát az iskola email-címén és megkapja a csatlakozáshoz szükséges linket. A nyolcadikosok szülei december tizedikén, délután fél öttől, a hatosztályos gimnáziumi képzés iránt érdeklődő gyerekek szülei pedig fél hattól tehetik fel kérdéseiket az iskolavezetésnek. Az elmúlt években rendszeresen az ország száz legjobb iskolája közé rangsorolt Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumról az iskola honlapján és közösségi oldalán közzétett ismertető anyagokból is tájékozódhatnak az érdeklődők. Szabóné Básti Csilla igazgatóhelyettes a 3100.hu-nak elmondta: ez többlet terhet ró a tanári karra, de minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy folyamatosan megújuló tartalmaik által minél többen megismerhessék képzéseiket, iskolájuk jellegzetességeit.

A koronavírus járvány a felvételi rendszerben is változást hozott, idén a gimnáziumban sem lesz felvételi, az általános iskolából hozott eredmények alapján fogják rangsorolni a jelentkezőket. Szabóné Básti Csilla hozzátette: az eheti online szülői értekezletekről és a felvételivel kapcsolatos tudnivalókról minden információ elérhető az iskola honlapján.

 

A Madách a közösségi oldalakon erősít

A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium az online felületeken keresztül igyekszik eljutni a fiatalokhoz. Szluka Pálné igazgató portálunk megkeresésére elmondta: az iskolának saját Facebook oldala és Instagram profilja is van, utóbbi kezelésében a végzős tanulók is segítenek. Közösségi oldalaikon most különböző, diákok által készített kisfilmekkel szeretnék népszerűsíteni a gimnáziumot. Pár naponta újabb és újabb videókat publikálnak, így érdemes figyelni felületeiket.

Az igazgató hozzátette, hogy telefonon minden hétköznap elérhetőek, mivel az iskolavezetés jelenleg is az intézményben végzi munkáját. A pályaválasztási felelős – akárcsak az előző években, most is – Herczegné Kaszás Judit igazgatóhelyettes, aki szívesen válaszol minden felmerülő kérdésre. Továbbá számos információ található az iskola honlapján is, többek között a képzési formákról vagy a felvételivel kapcsolatos fontos időpontokról. Az érdeklődő szülők itt megtalálják a gimnázium, illetve az igazgató e-mail címét is, melyeken keresztül szintén feltehetik kérdéseiket.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)