“Palóc lányok töretlenül az élvonal felé” – Természettudományos tehetséggondozás nógrádi lányoknak

Négy iskola húsz hetedikes lánya vett részt a “Palóc lányok töretlenül az élvonal felé!” fantázianevű programban, mely azokat a fiatal hölgyeket karolja fel, akik érdeklődnek a természettudományok iránt. A kezdeményezést és annak a járványhelyzetből fakadó módosított megvalósítását Dudok Györgyné, a Tehetségeket Segítő Egyesület vezetője ismertette portálunkkal.

A program 2019 őszén indult, a Karancssági I. István Általános Iskola, a Ságújfalui Általános Iskola, az Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Salgótarjáni Általános Iskola Arany János Tagiskolája öt-öt hetedikes lányának részvételével.

Elsősorban különböző természettudományos, például matematika, informatika és kémia szakköröket tartottak, melyekre az Arany János Általános Iskolában került sor. Egy ilyen foglalkozás keretében például robotikát is tanulhattak, ez pedig nagy előnyt jelenthet később a középiskolában. A járványhelyzet az áprilisi kirándulásokra volt hatással, ezek elmaradtak, szeptembertől pedig online formában folytatták a foglalkozásokat.

A 2020-as Lányok Napja, mely során elismert felsőoktatási intézmények nyitották meg kapuikat felső tagozatos és középiskolás ifjú hölgyek előtt, április helyett októberben, szintén online formában kerül megrendezésre. Dudok Györgyné négy intézmény, többek között az Eötvös Lorán Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem programjaira regisztrálta a nógrádi lányokat, akik az egyetemi oktatókkal is beszélgethettek. Egy ilyen élmény nagy motivációt és inspirációt jelenthet a pályaválasztás terén, valamint a résztvevők is nagyon élvezték – mondta a program lebonyolítója.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében hirdetett nyílt pályázatot “A nemek egyenlő esélyű részvételének biztosítását célzó, speciális hazai tehetséggondozó programok támogatása” címen. A salgótarjáni Tehetségeket Segítő Egyesület NTP-NEER-19-0026 azonosítószámon, “Palóc lányok töretlenül az élvonal felé!” címmel nyert támogatást a pályázati célok megvalósítására.

Az idén a pályázat részeként példaképet is kellett állítani a lányok elé, akik még inkább ösztönözhetik őket a fejlődésben, és az ő példájukat látva elhihetik, hogy nekik is sikerülhet egy sikeres karriert befutni, akár valamilyen természettudományos területen.

A lányok egy olyan hölgy élményeit és tapasztalatait ismerhették meg, aki korábban az Arany János Általános Iskola tanítványa volt, jelenleg pedig Amszterdamban él, és egy amerikai gyógyszergyár kutatómérnökeként dolgozik.

Dudok Györgyné szerint a hasonló programok sikerességéhez az elhivatottságon túl nagyban hozzájárulnak a pozitív visszacsatolások. Kiemelte a tantestületek és a tanárok fontosságát is, akik idén teljes támogatásukról biztosították őket.

Mi, pedagógusok, csak összefogással tudunk elérni kellő eredményt a fiataloknál – zárta gondolatait.

 

Fotók: “Palóc lányok töretlenül az élvonal felé!” címmel ismét a természettudományok iránt érdeklődő lányok kaptak motivációt a Tehetségeket Segítő Egyesület támogatott programjának segítségével (Fotók: Tehetségeket Segítő Egyesület)