Palóc határkeresztet állítanak kedden délután a kalondai határnál

A határkereszt 68 különböző településről érkezett faanyag-fejajánlásból készült, ezzel is jelképezve a határon átnyúló palóc vidék összetartozását – mondta el kérdésünkre Papp Sándor, a Pro Kalondiensis Polgári Társulás vezetője. A határkeresztet 2018. május 29-én, 17:30-kor állítják fel az Ipolytarnóc és Kalonda közötti határátkelőhelynél.

Az ötletgazda Papp Sándor a 3100.hu kérdésére elmondta: a magyarság és főként a palóc vidék összetartozásának jelképeként állítják fel a kettős keresztet. Az esemény napja azonban remélhetőleg egy másik szempontból is mérföldkő lesz – tette hozzá.

’90 óta Kalonda és Ipolytarnóc együtt harcolt a határnyitásért. Ez ’96-ban sikerült, aztán 2007-ben nagyon örültünk a Schengeni Egyezményhez való csatlakozásnak. Onnantól úgy érezhetnénk, hogy itt a Kánaán, hiszen összeér, ami összetartozik és ez egy rendkívül pozitív dolog. És ez így is van persze, mert rengeteg az együttműködés az önkormányzatok vagy a civil szervezetek között, épülnek a hidak, határon átnyúló pályázatok, fejlesztések valósulnak meg. Csak az a gondom – és meg vagyok róla győződve, hogy nem csak az enyém -, hogy valami ebből mégis hiányzik.

Papp Sándor kifejtette: a Losonc környékén található magyar kistelepüléseken évtizedenként 10, 20 vagy akár 30 százalékkal is fogy a magyarság és ha ez így folytatódik, néhány évtizeden belül el is tűnik a magyarság ezekről a településekről. Hozzátette: már csak Kalondán 50 százalék feletti a magyarok aránya a térségi falvak közül, mindenhol máshol ettől kevesebb, van ahol már csak 10-20 százalék környéki.

Célunk összefogni az önkormányzatokat, civil szervezeteket, egyházak képviselőit és további releváns szereplőket a határ mindkét oldaláról és elkezdeni velük ebben a kérdésben nagyon komolyan együtt dolgozni és együtt gondolkodni. Abban is, hogy az anyaországi magyarok, a nógrádi régió hogyan tudja segíteni a nagykürtösi és a losonci járás kis palóc falvait abban, hogy a magyarság megmaradjon, megmaradhasson. Egy stratégiai együttműködést, egyfajta állandó fórumot kívánunk létrehozni a határ mindkét oldaláról érkező 11-11 fő részvételével, akik széles körben képviselik a társadalmi csoportokat. Ennek a fórumnak az alakuló ülését, találkozóját a határkereszt-állítás előtti órákban tartjuk majd.

Papp Sándor hozzátette: jelképnek készül a kettős kereszt, de a „szenvedő, önostorozó” hangulat jelképének. Egy mementó lesz, az összetartozás jelképe, egy új palóc együttműködés kiindulópontja – emelte ki.

A rendezvény fővédnöke Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának az elnöke, védnökök Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlése elnöke és Csúsz Péter, Besztercebánya megye elnöki megbízottja.

 

Kiemelt fotó: Az Ipolytarnóc és Kalonda közötti határátkelőhely, a keresztállítás helyszíne (Fotó: Papp Sándor)