Pagi ad Patriam reversi

3100.hu Fotó: A "Krepuska Géza emlékoszlopot" 2001-ben állították, az andezit – bronz művet Molnár Péter készítette. Az emlékoszlop (a közigazgatásilag Salgótarjánhoz tartozó) Somoskőben, a Petőfi-kunyhó alatt, a Somoskő Váralja Emlékparkban található, míg a háttérben látható Somoskő vára már Szlovákia területén áll

Várhatóan 2017. december 12-én szavaz majd a Parlament a hazatérés falvairól.

 

Mint arról korábban már beszámoltunk: november közepén tárgyalta a Parlament azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely Somoskőnek és Somoskőújfalunak a Hazatért falu címet adományozza. A javaslatot Balla Mihály és Becsó Zsolt, megyénk két országgyűlési képviselője közösen jegyzik, az előterjesztést az általános vitában a Fidesz-KDNP frakció mellett a Jobbik és az MSZP is támogatta. A képviselők határozati javaslata Somoskő és Somoskőújfalu 1924-es Magyarországhoz való visszacsatolására emlékezik és a két Nógrád megyei településnek a Hazatért falu (Pagi ad Patriam reversi) címet adományozza.

Határozati javaslat A hazatérés falvairól

Az Országgyűlés elismerve és méltányolva azt a páratlan erőfeszítést, amelyet dr. Krepuska Géza professzor, Lipthay B. Jenő, a salgótarjáni Rimamurányi Vasmű Rt. igazgatója és dr. Auer Pál jogi szakértő, továbbá neves és ismeretlen nevű társaik fejtettek ki az 1920-as trianoni döntéssel Csehszlovákiához csatolt Somoskő és Somoskőújfalu települések Magyarországhoz való visszacsatolása végett, a következő határozatot hozza:

Az Országgyűlés Somoskő és Somoskőújfalu települések 1924. február 15-én megvalósult Magyarországhoz való visszacsatolását örök emlékezetül határozatba iktatja, és Somoskő és Somoskőújfalu településeknek a “Hazatért falu” (“Pagi ad Patriam reversi”) címet adományozza.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő közösségi oldalán úgy fogalmazott: miután minden frakció támogatta a javaslatot, így talán már megelőlegezhető, hogy Somoskőújfalu és Somoskő a Hazatérés falvai lesznek. “Megérdemlik, méltóak a címre” – tette hozzá.

 

Kiemelt fotó: A “Krepuska Géza emlékoszlopot” 2001-ben állították, az andezit – bronz művet Molnár Péter készítette. Az emlékoszlop (a közigazgatásilag Salgótarjánhoz tartozó) Somoskőben, a Petőfi-kunyhó alatt, a Somoskő Váralja Emlékparkban található, míg a háttérben látható Somoskő vára már Szlovákia területén áll