Őzek és szarvasok miatt nő a balesetveszély!

Az őzek párzási időszaka már július végén elkezdődött és egészen augusztus közepéig tart, ezt követően pedig – szeptembertől – a szarvasoknál indul a párzási időszak. Ez komoly balesetveszélyt jelent az utakon – hívja fel a közlekedők figyelmét a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

 

Közlekedésbiztonsági szempontból komoly veszélyt jelentenek a vadállatok párzási időszakai, hiszen erdők, mezők és termőföldek mellett különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban nőhet meg a számuk. A járművek vezetői, ha nem számítanak a vadállatok hirtelen megjelenésére az utakon, akár komoly balesetek részesei is lehetnek. A járművezetők tehát ebben az időszakban jobb, ha nem megszokásból, hanem körültekintően, nagyobb figyelemmel és mérsékelt sebességgel közlekednek.

Különösen számolni kell vadállatok megjelenésére azokon az útszakaszokon, melyeket “vadon élő állatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat ugyanis a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyez el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. Ilyen jelzőtábláknál – bár sebességkorlátozáshoz nincs kötve – érdemes lassabban, körültekintőbben közlekedni.

 

A motorkerékpárral közlekedők jóval védtelenebbek a gépjármű vezetőkhöz képest. Ezért részükről a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt a lassabb és óvatosabb közlekedés és nem tanácsos a megengedett felső sebességértéket kihasználni.

Fontos tudni, hogy ebben az időszakban a különféle riasztók sem nyújtanak tökéletes biztonságot. Ezért azt tanácsolják, hogy a vadriasztó eszközök használata mellett is a körültekintő és óvatos vezetés mellett döntsenek a sofőrök. Balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!