Óvodások tehetségének kibontakozását segítette a Didaktika Egyesület

Ügyes kicsi kezek! fantázianéven valósítot meg komplex óvodai tehetség kibontakoztató programot a Didaktika Egyesület. A 12 óvodás kisgyerek fejlesztése a Nemzeti Tehetség Program támogatásából, az NTP-OTKP-18-0147 kódszámú pályázaton belül valósulhatott meg.

Az óvodás tehetséggondozó program már második éve az egyetlen óvodai fejlesztési munka a Nemzeti Tehetség Program keretein belül Nógrád megyében – mondta el a 3100.hu-nak az egyesület elnöke. Gőz Gábor kiemelt, hogy kiválóan akkreditált tehetségpontként és a Nemzetközi Tehetséghálózat tagjaként működő egyesületük több tehetségterületre koncentráló, alkotásközpontú műhelymunkát fejlesztett ki. A tehetséggondozó programsorozat a tehetségesnek ígérkező gyermekek számára egy intenzív lehetőség az önkifejezésük megnyilvánulásának elősegítésére, az élmény- és érzelemviláguk kifejezésére.

A felhasznált technikák gazdagításával mélységében több és újszerű ismeretek birtokába kerültek a résztvevő gyermekek. A vizuális kultúra, ezen belül a kézügyesség fejlesztése, az újszerű technikák kipróbálása, használata mind része volt a programnak. A cél a gyermekek vizuális alkotások iránti nyitottságának, érzékenységének fejlesztése; belső világuk, a tér-forma-szín képzetének gazdagítása; esztétikai érzékenységük, szép iránti nyitottságuk, igényességük alakítása volt – mondta Gőz Gábor.

Az alkotó munka folyamán egyéni módon jelenítették meg élményeiket, elképzeléseiket, jellemző volt munkáikra a formagazdagság, a színek egyéni alkalmazása. A program keretében folyamatosan kiállították a kisgyermekek elkészült munkáit, ami nemcsak a nekik és a szakembereknek, hanem a szülőknek is élményt nyújtott – tette hozzá az egyesület elnöke. Gőz Gábor kitért arra is, hogy a program sikeressége és társadalmi hasznossága miatt a műhelymunka értékelése után tervezik a folytatólagos megvalósítást is.