Ötven éve léptek be az első kisdiákok a Gagarin Általános Iskolába

Ötven éves jubileumát ünnepli a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézménye, közismertebb nevén a Gagarin Általános Iskola. 1967. szeptember 3-i felavatásakor még Lovász József úti iskolának nevezték, a Jurij Gagarin Általános Iskola nevet 1969. december 20-án vette fel. Ekkor tartották a névadó ünnepséget, illetve avatták fel Lev Kerbelj orosz szobrászművész Gagarin-portréját is.

Az idei első becsengetést a jubileum alkalmából egy különleges tanévnyitó ünnepség előzte meg, amelyen az első osztályba érkező kicsiket a fél évszázados oktatási intézmény egykori tanulói kísérték első lépéseiknél a iskola falai között. A barátságos, családias hangulatú rendezvényen több, az iskola 1967-es átadásánál már tanító pedagógus is részt vett.

A gyermekeket és a szülőket az iskola megbízott igazgatója, Devcsics Annamária köszöntötte, majd a városvezetés képviseletében Dániel Zoltán mondott beszédet. Az alpolgármester – aki egykor maga is az iskola tanulója volt – beszédében arról szólt, hogy van mire büszkének lenni a fél évszázados intézménynek és az eddigi eredmények alapján van mire alapozni a jövőt. Elismeréssel szólt az iskola mindenkori vezetőinek, tanárainak, dolgozóinak munkájáról, amellyel ezekhez az eredményekhez hozzájárultak. Az alpolgármester úgy fogalmazott:

Az épület és a tantermek önmagukban élettelenek, az iskola valódi meghatározói a pedagógusok, a benne tanuló diákok és kapcsolatrendszerük, hagyományaik, ünnepeik. A Gagarin előző évtizedeit ezek tették egyedivé, feledhetetlenné.

Az ünnepélyes köszöntő beszédek mellett néptáncosok produkciója színesítette a tanévnyitót, a nagyobb diákok pedig az iskolai mindennapokat jellemző helyzetekből összeállított, humoros műsorral kedveskedtek az elsősöknek. Az iskola múltját az öregdiákok által elmondott személyes történeteken kívül egy régi fotókból és az elmúlt ötven év iskolai életét bemutató tárgyakból nyílt kiállítás is segített megeleveníteni. Amíg a felnőttek felidézték a múltat, a közel száz elsős megkezdte az ismerkedést tanáraikkal, osztálytársaikkal és az iskolával.

 

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és SÁIK Székhelyintézmény nyomán | Kiemelt fotó forrása: SÁIK Székhelyintézmény