Öttusa-világbajnokság – Ezüstérmes a salgótarjáni Barta Luca és Réti Kamilla alkotta váltó

A második helyezett Réti Kamilla és Barta Luca (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ezüstérmet nyert a Barta Luca, Réti Kamilla páros váltóban a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság első napján. A Simon Sarolta, Guzi Blanka kettős ötödik lett. A győzelmet a mexikóiak szerezték meg, a bronzérmet pedig a dél-koreaiak harcolták ki.

Az augusztusi, angliai Európa-bajnokságon bronzérmes Barta, Réti duó jól kezdett, a Ludovika Arénában rendezett vívásban 30 győzelmet aratott és 18 vereséget szenvedett – mindkét váltótag 15/9-cel zárt -, ezzel második volt a dél-koreaiak mögött. Pozícióját a második szám után is megőrizte a hazai kettős, mert bár a 2×100 méteres úszásban csak a tizedik időt érte el, kicsik voltak a különbségek.

Réti Kamilla és Barta Luca a budapesti öttusa világbajnokság női váltó bónusz vívás versenyszámában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Réti Kamilla és Barta Luca a budapesti öttusa világbajnokság női váltó bónusz vívás versenyszámában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ezután a mezőny átköltözött a Kincsem Parkban kialakított öttusaarénába, ahol először a bónuszvívást bonyolították le. Ebben a körvívásban utolsó helyezett páros csapott össze először az utolsó előttivel, a győztes maradt a páston, majd fordított sorrendben következtek a csapatok. Réti és Barta utolsó előttiként vívott, de nem tudott újabb pontot hozzátenni addigi eredményéhez, mivel mindkét váltótag kikapott egyiptomi ellenfelétől.

A lovaglás viszont nagy jól sikerült a magyaroknak, hibátlanul mentek végig a pályán és mindössze három másodperccel lépték túl a szintidőt. A lehetséges 300-ból így 297 pontot kaptak, ami a legjobb eredmény volt. Ezzel át is vették a vezetést, a kombinált szám előtt két ponttal előzték meg a dél-koreaiakat.

Réti Kamilla és Barta Luca (jobbra) a budapesti öttusa világbajnokság női váltóversenyének lovaglás számában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Réti Kamilla és Barta Luca (jobbra) a budapesti öttusa világbajnokság női váltóversenyének lovaglás számában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A lövészetekkel megszakított futásban mindegyik váltótagnak 2×800 métert kellett teljesítenie és kétszer lőnie. A zárószámra felerősödő szélben, hűvös időben Réti első sorozata gyors volt, így elsőként futott ki a lőállásból, a másodikban viszont csak 12 kísérletből jött össze az öt zöld lámpa, emiatt a harmadikként rajtoló, remekül futó mexikói Mariana Arcero megelőzte őt. A váltásig Réti valamelyest csökkentette hátrányát, mögötte pedig a dél-koreai ellenfele futott. Barta nyolc kísérletből teljesítette az első sorozatát, a sorrend nem változott, majd a másodikban 10-ből jött össze az öt zöld, de a mexikói Mayan Oliver is sok időt töltött a lőállásban, így együtt indultak az utolsó körre. A közép-amerikai öttusázó nagyon erős volt, rendkívül jól futott, Barta pedig eredményesen őrizte második helyét.

Számítottunk a jó eredményre, de ez minden álmunkat felülmúlja. Az utolsó nyolcszáz méteren sajnos nem tudtam a mexikóival menni, pedig mindent beleadtam. A lövészetnél nem kedvezett a nagy szél. A vívásban húztuk egymást, amikor egyikünknek nem ment, a másikunk szárnyalt, aztán meg fordítva – mondta boldogan Barta Luca.

A budapesti öttusa világbajnokság női váltóversenyének eredményhirdetése, bal szélen a salgótarjáni Barta Luca (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A budapesti öttusa világbajnokság női váltóversenyének eredményhirdetése, bal szélen a salgótarjáni Barta Luca (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, nagyon nagy dolog, hogy az Eb-bronz után fényesíteni tudták az érmet, ráadásul vb-n és hazai közönség előtt.

Sokat fejlődtek, nőnek föl a lányok, kiegyensúlyozottan, jól versenyeztek. A két mexikói nagyon jó a kombinált számban, ehhez képest is szoros volt a verseny. Ez egyértelműen megnyert ezüstérem, nem elvesztett arany – hangsúlyozta a szakvezető, aki nagyon elégedett volt a vívásban és a lovaglásban nyújtott teljesítménnyel is.

Magyarország rendezőként indíthatott két párost. A versenyben 13 csapat szerepelt.

 

Forrás: MTI / A második helyezett Réti Kamilla és Barta Luca (Fotó: MTI/Kovács Tamás)