Ötszáz nógrádi fiatal tett virtuális utazást a szakmák világába

Hétfőn Balassagyarmaton, kedden Bátonyterenyén járt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által ismét országos körútra indított, a fiatalok pályaválasztását segítő “Szakmavilág” roadshow kamionja. A jármű a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) szervezésében tavaly október végén debütált Nógrádban, akkor a megyeszékhely általános iskolásai ismerkedhettek meg egy virtuális élmény keretében négy szakmacsoporttal: az építőiparral, az autóiparral, a vendéglátással és kreatív szakmákkal.

A balassagyarmati és bátonyterenyei helyszínekre érkező iskolások többsége nem először találkozott az őket virtuális térbe helyező szemüvegekkel, illetve az abban való mozgást lehetővé tevő, kézben tartott irányítókarokkal. A fiatalok (a két helyszínen összesen félezren) egy autószerelő-műhelyben, egy szabászatban vagy éppen egy vendéglátóhely konyháján találhatták magukat a pályaorientációs programon. Mindenki érdeklődésének megfelelően választhatott, hogy milyen miliőbe csöppenjen néhány perc erejéig.

A "Szakmavilág" roadshow interaktív eszközökkel felszerelt kamionja (Fotó: Balog Violetta | NKIK)
A “Szakmavilág” roadshow interaktív eszközökkel felszerelt kamionja (Fotó: Balog Violetta | NKIK)

Mindkét városban megjelent kísérőrendezvényként a Szakma Piactér fantázianevű esemény, melynek a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SszC) balassagyarmati, illetve bátonyterenyei intézményei által kínált képzések ismertetése volt a célja. Balassagyarmaton az SSzC Szondi György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont az eseménynek, ahol a Mikszáth és a Szent-Györgyi kínálata is megjelent, míg Bátonyterenyén az SSzC Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma képzési repertoárját ismerhették meg interaktív módon a diákok. A virtuális valósággal szemben ezek “hagyományos” szakmabemutatók voltak, a fiatalok itt irányítókarok helyett saját kezükkel gyúrhattak tésztát, vagy ismerkedhettek akár a téglakészítés folyamatával.

A tavaly őszi salgótarjáni, illetve az eheti balassagyarmati és bátonyterenyei kitelepülések alkalmával összesítve már meghaladta a hétszázat azon nógrádi általános iskolások száma, akiket interaktív módon ismertetett meg a felvonultatott szakmákkal a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A hétfői, balassagyarmati eseményen a város diákjain túl magyarnándori, szügyi, drégelypalánki és nagyoroszi általános iskolások látogatták meg a “Szakmavilág” roadshow kamionját. Bátonyterenyén a település felső tagozatosain felül Kazárról, Dorogházáról, Mátranovákról, továbbá a SÁI Arany János Tagiskolájából érkező fiatalok tettek virtuális utazást a szakmák világába.

A szakmavilág kamionba való belépésre várakozás közben az NKIK pályaorientációs szakemberei a továbbtanulással és a szakmaválasztással kapcsolatos hasznos információkat adtak át a középiskolai továbbtanulás előtt álló fiataloknak. A “Szakmavilág” roadshow idei újdonsága a szülőknek szóló “pályaválasztási érzékenyítés” volt, erre az eseményre szerdán este, Balassagyarmatra várták az érdeklődőket. A programon Dr. Kenderfi Miklós egyetemi docens abban próbálta a továbbtanulás előtt álló fiatalok szüleit segíteni, hogy hogyan támogathatják hatékonyan gyermeküket a pályaválasztásban. Mint azt a szakember is kiemelte könnyed hangvételű előadásában: fontos tudnia a szülőnek, hogy mi a dolga a pályaválasztás kérdésében, kihez érdemes segítségért fordulni, honnan szerezhet megbízható és alapos információt. Az egyetemi docens ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kérdéskör a gyermek életkorától függő óvatosságot igényel, hiszen amíg egy alsó tagozatost lehet és érdemes is minél több impulzussal segíteni, a felsősöknél általában már körültekintőbben kell bánni a terelgetéssel, míg a középiskolás korosztálynál egyenesen fordított eredménye is lehet az erősebb szülői iránymutatásnak.

A témáról bővebben a www.szakmavilag.hu honlap nyújt hasznos információkat úgy a szülőknek, mint a diákoknak vagy a pedagógusoknak.

 

Forrás: Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara / (Kiemelt fotónk illusztráció!)