OTP Ingatlanpont: a salgótarjáni lakáspiacot is fellendíthetik az “okosváros”-megoldások

Június elején Salgótarján és Paks polgármesterei megállapodást kötöttek arról, hogy együttműködve, egymás tapasztalataiból tanulva formálják át településeiket 21. századi Smart Cityvé. Az “okosváros”-megoldások fellendíthetik a helyi ingatlanpiacot is – véli az OTP Ingatlanpont.

A távolságok leszűkültek: ma már nagyon sok munkát lehet távolból végezni és hamar el lehet jutni egyik településről a másikba. Sok szakmánál egyszerűen megszűnik a helyhez kötöttség. Így a jövő azoké a településeké, amelyekben kimagasló az életminőség. Az “okosvárosok” üzemeltetői összehangolt vezérlőrendszerekből irányítják a közszolgáltatásokat: az energiahálózatot, a víz- és a csatornarendszert, a hulladékgazdálkodást, a tömegközlekedést. A számítógépes hálózatokba szervezett városirányítás hatékony és költségtakarékos, végső soron élhető és fenntartható lakókörnyezetet teremt a polgároknak.

Hogy nem valamiféle délibábos elképzelésről, hanem a közeli jövőről van szó, azt jól mutatja, hogy Bécs északkeleti külvárosában, Aspern-ben már épül egy kísérleti városrész. Innen metrón 25 perc alatt elérhető Bécs központja, de Pozsony belvárosába is be lehet érni 28 perc vonatozással. Ebben a hipermodern osztrák városnegyedben az épületektől kezdve az elektromos hálózatig mindent egységes irányítási rendszerbe szerveznek. Így mindig csak annyi villamos energiát termelnek és táplálnak be a hálózatba, amennyit ténylegesen fel is használnak. A fogyasztást pedig a legkorszerűbb érzékelők és irányítási rendszerek tartják kordában. A bécsi önkormányzat, annak energiaszolgáltató cége egy globális, vezető technológiai vállalat együttműködésében elindított városfejlesztési projektet a világ 10 legfontosabb Smart City-jei között jegyzik, Európában pedig a legnagyobb: 240 hektáron máris megépült 3240 lakás, egy iskolai kampusz, kollégium és egy technológiai kutatóintézet. 2028-ra felhúznak egy bevásárlóközpontot, további 5300 lakás épül és kiköltözik ide mintegy 20 ezer munkahely. Az osztrák főváros helyzete természetesen merőben eltér Paksétól és Salgótarjánétól.

Az ország egyik legszebb táji környezetében fekvő Salgótarján egykor virágzó ipari központ volt, lakótelepek épültek, belvárosa az ötvenes-hatvanas években egy fiatal építészcsapat tervei alapján készült, még az UNESCO urbanisztikai díját is megkapta. A helyi iparvállalatok lassú sorvadása, majd csődje miatt a város jövőképe a rendszerváltás utáni években a ködbe veszett. Azóta rengetegen költöztek el, lakossága egyre fogy. A városvezetés célja megállítani és megfordítani ezt a tendenciát. Egyelőre a közintézmények energiafelhasználásának ésszerűsítésébe vágna bele, de később (állami támogatás vagy magánbefektetés révén) szeretnék kiterjeszteni a rendszert a magánlakásokra is – ismerteti az OTP Ingatlanpont.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a salgótarjáni lakóingatlan-forgalom két éve látványosan nő, ami már az árak emelkedésében is megmutatkozik. A drágulás az utóbbi hónapokban felgyorsult.

Jó minőségű ingatlanokból és lakótelepi lakásokból egyaránt csekély a kínálat, kevés az átalakítható épület és újak se nagyon épültek – mondja Nagy Péter, az OTP Ingatlanpont kelet-magyarországi regionális vezetője. A szakértő arra számít, hogy az “okosváros” programhoz való csatlakozás az ingatlanpiacot tovább élénkíti majd. Reményei szerint kisebb építőipari vállalkozók is belevágnak néhány 4-8 lakásos társasház kivitelezésébe. Ebből a szempontból szerencsés volna, ha az önkormányzat mezőgazdasági termelésből kivont területeket lakóövezetté nyilvánítana, így új, beépíthető telkek állnának a vállalkozások rendelkezésére. Főleg, ha valóra is válik a városvezetés álma és belátható időn belül tényleg több ezer fővel gyarapodik majd Salgótarján lakossága.

Ugyancsak a helyi ingatlanpiacot élénkítheti, hogy a városkörnyéki falvakban, tanyákon a holland nyugdíjas-kolóniák után már orosz vevők is megjelentek. Aki pedig eladja a falusi házát, várhatóan beköltözik majd a városba.