Öt prioritást jelölt meg Kelet-Nógrád jövőjét illetően Becsó Zsolt

Kelet-Nógrád lehetőségeiről, ezen belül öt prioritás fontosságáról beszélt Becsó Zsolt országgyűlési képviselő napirend utáni felszólalásában kedden a Parlamentben. Visszatekintésében megfogalmazta: amíg kilenc évvel ezelőtt szinte minden mutatóban – munkanélküliség, foglalkoztatás, gazdasági teljesítmény, átlagkereset – az utolsó volt Nógrád, sikerült előrelépéseket tenni.

Az együttműködésnek, a kormánytámogatásnak és sok esetben a kézzel fogható összefogásnak köszönhetően napjainkra számos fejlesztés valósult meg, mely otthonosabbá, komfortosabbá tette a térséget. Erősödött a Nógrád-tudat és a gazdaságfejlesztés területén is több sikert könyvelhettünk el. Voltak ugyanakkor nehézségek: sújtott minket a főiskola megszüntetése, az elvándorlás, a több településen kitapintható szociális feszültség vagy a kutatással alátámasztott megyeszékhelyi boldogtalanság érzése – mondta az országgyűlési képviselő.

Becsó Zsolt az eredmények között említette a szabad vállalkozási zónák létrejöttét; a hollókői, szentkúti és geoparkos turisztikai fejlesztéseket; a kiemelt területfejlesztési támogatással megvalósult önkormányzati beruházásokat; a salgótarjáni modern város program elindítását; továbbá azt, hogy a Magyar Falu Program is sikerrel zajlik. A legjelentősebbnek a 21-es út négysávosításának befejezését nevezte, hozzátéve, hogy közel tíz évet veszített a térség azzal, hogy ez a fejlesztés “2002 után nem kapta meg a kiemelt figyelmet az akkori kormányoktól”, amin 2011-ben sikerült változtatni.

A képviselő a térség jövőjét illetően öt prioritást sorolt fel parlamenti felszólalásában. Kiemelte: új alapokra szükséges helyezni Bátonyterenye és Pásztó városok és térségeik gazdaságfejlesztési együttműködését, illetve a határon átnyúló kapcsolatokat. Véleménye szerint lépéseket kell tenni az úgynevezett “lyukas megye” kiváltására, Salgótarján és térsége újrapozicionálásával. Harmadikként megfogalmazta az igényt a Modern Városok Program és a Magyar Falu Program mellett a Modern Magyar Kisváros Program elindítására. Becsó Zsolt kiemelte: a gazdaságfejlesztés az elsődleges prioritás, de konkrét lépések szükségesek a szociális felzárkóztatás, továbbá a képzések, illetve a helyi felsőoktatás továbbfejlesztése területén is. A képviselő ötödik pontként a geopark, a világörökségi Hollókő, a nemzeti kegyhely és a Mátra északnyugati térségének szervezetileg is végiggondolt, fenntartható turisztikai fejlesztését jelölte meg.