Öt év börtön és végleges hatályú eltiltás halált okozó ittas járművezetés miatt

 

Nem jogerősen 5 év börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a Salgótarjáni Járásbíróság azt a most 30 éves járdánházai férfit, aki még 2015. július 12-én hajnalban Mátraterenye belterületén egy Citroën-t vezetve, legalább enyhe fokban ittasan lehaladt az úttestről, beton áteresznek ütközött és ennek következtében egyik utasa három nap múlva a kórházban meghalt, a másik pedig nyaki gerinctörést szenvedett.

 

A Nádújfaluban, a 23-as főúton történt baleset csak könnyebben sérült vádlottjának vezetői engedélye soha nem volt, korábban háromszor vonták felelősségre közlekedési bűncselekmények miatt (egyszer cserbenhagyásért, kétszer ittas járművezetésért). A baleset előtt barátaival együtt már az előző délután italozni kezdett, éjszaka is fogyasztott szeszes italt. Ilyen állapotban ült a járműbe Ózdon.

Az autóban ülők közül senki nem volt rögzítve biztonsági övvel az ütközés pillanatában, az orvosszakértő pedig utóbb megállapította, hogy becsatolt öv esetén a halálos koponya- és agysérülések nagy valószínűséggel nem következtek volna be, míg a nyaki gerincsérülés esélyét csökkenthette volna az övhasználat.

Felelősségét a vádlott – aki rablás, zaklatás és garázdaság miatt is volt büntetve, így visszaesőnek minősül – a tárgyaláson beismerte, megbánását hangoztatta; az ítéletet azonban (felmentésért, másodsorban enyhítésért) megfellebbezte – közölte a 3100.hu-val a Salgótarjáni Járásbíróság.