Osztrák hatóságokkal közös akcióban fogtak el prostituáltakat foglalkoztató tari személyeket

(Forrás: www.police.hu)

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság – saját információi alapján – az Osztrák Szövetségi Bűnügyi Rendőrség és a Bécsi Rendőr-főkapitányság munkatársaival együttműködve egy prostituáltak futtatásával foglalkozó férfit és nőt vett őrizetbe – derült ki a kapitányságon ma délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága prostitúció elősegítése bűntett és kitartottság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást két tari lakosok ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a 47 éves férfi és 26 éves társa 2010 évtől két stúdiót működtetett Bécsben bordélyházként, ahol többek között Magyarországon újsághirdetés útján toborzott nőket foglalkoztattak prostituáltként. Bárnai Balázs alezredes, a Bűnügyi Osztály vezetője a sajtótájékoztatón kérdésünkre elmondta: az ügyben több tucat áldozatot jegyeznek, akiket jellemzően Nógrádból toboroztak, de szinte az egész országot lefedi az érintettek illetősége.

 

A gyanúsítottak az áldozatok által megkeresett pénz felét elvették és azt részben vagyonuk gyarapítására – gépjárművek, ékszerek vásárlására, családi házaik felújítására – fordították. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága Magyarországon és az osztrák rendőri szervek – nemzetközi jogsegély keretében – Bécsben, egy időben, nyomozási cselekményeket hajtottak végre.

(Forrás: www.police.hu)
(Forrás: www.police.hu)

A rendőrök a férfit és a nőt lakóhelyükön elfogták, továbbá a külföldi ingatlanokat és ott lévő személyeket ellenőrzés alá vonták. A gyanúsítottak magyarországi és ausztriai ingatlanjaiban tartott házkutatások alkalmával a nyomozók személygépkocsikat, nagyobb összegű készpénzt, valamint ékszereket találtak és foglaltak le, továbbá több vagyontárgy zár alá vételét kezdeményezték. A gyanúsítottakat a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították, kihallgatásukat követően őrizetbe vették, egyúttal előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására az illetékes ügyészségen.

(Forrás: www.police.hu)
(Forrás: www.police.hu)

A sajtótájékoztatón kérdésünkre elmondták azt is, hogy nincs külön intézkedés az ilyen jellegű ügyek előtérbe helyezésére, a prostitúció visszaszorítása érdekében végzett tevékenység folyamatosan az egyik legfontosabb feladat a rendőrségnél. Az ezen területen végzett sikeres nyomozások eredményeképpen történt a közelmúltban felgöngyölített, hollandiai vonatkozású ügyhöz hasonló, nemzetközi nyomozás eredményeképpen megvalósult mostani letartóztatás is. Sem a két ügy között, sem az elfogások időbeni közelsége között nincs összefüggés.

Kiemelt fotó forrása: www.police.hu