Összesen közel 10 millió forint bírságot kaptak a pártok Kelet-Nógrádban

Közel 10 millió forint bírság kiszabásáról döntött legutóbbi ülésén a Nógrád 1-es számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB). Összesen tizenhat pártot bírságoltak meg amiatt, mert az általuk igényelt ajánlóíveket nem adták át hiánytalanul a területi Választási Irodának a megadott határidőre. A pártok többsége néhány (1-7 darab) le nem adott ív miatt kapott néhány tízezer forintos bírságot – határidőre le nem adott ívenként 10 ezer forint a bírság.

Az összeg jelentős része négy pártot terhel. Az Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt a megadott határidőre 600 ív leadását mulasztotta el, emiatt 6 millió forint bírságot róttak ki rájuk. Az Elégedetlenek Pártja 167 darab, a Fiatalok És Idősek Társadalmi Integrációja Párt 100 darab, a Jóléti Magyarországot Párt 75 darab ív miatt kapott bírságot. A négy érintett pártra rótták ki az összesen kiszabott 9 millió 710 ezer forint bírság jelentős részét, 9 millió 420 ezer forintot. A bírságot a pártoknak 15 napon kell megfizetni a Nemzeti Választási Irodának. Mivel a bírság – annak meg nem fizetése esetén – adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, ha ezen kötelezettségét valamelyik érintett szervezet nem rendezi, akkor a Nemzeti Választási Iroda megkeresésére az állami adóhatóság hajtja be az összegeket.

Már nyomtatják az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjait Budapesten, a nyomtatás múlt héten szombaton kezdődött – közölte az MTI. Az újságírókat ma engedték be az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai géptermeibe és csomagolócsarnokába azért, hogy meggyőződhessenek arról, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek az országgyűlési választási papírok, illetve azokat miként csomagolják, “dobozolják” szavazóköri bontásban. Mint arról már korábban írtunk: a legtöbb jelölt (összesen 33) Nógrád megye 1-es választókerületében van, így az itteni lesz a legnagyobb szavazólap. Mérete 203 milliméterszer 510 milliméter lesz, ami bő másfél A/4 méretű papírlapnak felel meg.

Az OEVB arról is döntött már, hogy a Nógrád megyei 1-es számú választókerületben a salgótarjáni 10-es (Somoskő) lesz az a szavazókör, ahol nem bontanak majd urnát április 8-án este. Ennek oka, hogy az itteni szavazatokhoz adják majd hozzá a választás utáni napokban az átjelentkezéssel, illetve a külképviseleteken voksolók szavazatait azok megérkezésekor.

Ez azt jelenti, hogy amikor április 8-án 19 óra után lezárják a szavazást és bezárnak a szavazókörök, akkor az országban 10 180 szavazókörben felbontják az urnákat, és elkezdik összeszámolni a voksokat. Ezek alapján közli majd a Nemzeti Választási Iroda a választás előzetes eredményét még a szavazás estéjén. Az országosan erre kijelölt 106 szavazókörben – köztük a somoskőiben is – a szavazatszámláló bizottságok azonban a voksolás végén lezárják majd az urnákat úgy, hogy azokba ne lehessen szavazólapot elhelyezni vagy azokból szavazólapot elvenni. Ezeket majd csak akkor bontják fel, ha az úgynevezett “utazó szavazatok” is megérkeztek, így Salgótarján 10-es szavazókörében szűk egy héttel a választás után lesz eredmény.

 

Kiemelt fotó: Készülnek az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjai az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)