Összegyűjti a salgótarjáni bányászok és acélgyári munkások még fellelhető emlékeit a múzeum

A helyi szénbányászat és acélgyártás még fellelhető tárgyi és dokumentációs emlékeinek összegyűjtésébe kezdett a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum.

Shah Gabriella múzemigazgató arról tájékoztatta a 3100.hu-t, hogy többek között fényképeket, okleveleket, igazolványokat várnak a térség lakosságától. Az összegyűjtött emlékeket dokumentálják, így egyaránt fogadnak múzeumi kezelésbe adott emlékeket, vagy csak az intézménynek kölcsönadandó tárgyakat. Az acélgyár történeti időszaki kiállításhoz május végéig kérik az emlékeket, a bányászathoz kapcsolódó tárgyi és dokumentációs emlékeket egész évben várják.

A intézmény igazgatója hozzátette: a Dornyay Béla Múzeum kiemelt feladata az ipartörténeti emlékek, azon belül is a bányászattörténeti és acélgyári relikviák gyűjtése. Az idei évben a múzeum időszaki kiállítással emlékezik az acélgyár alapításáról, valamint folytatódik a Bányászati Kiállítóhely felszíni állandó kiállításának bővítése is.

Kiemelt képünkön egy baglyasaljai bányász igazolványa az 1944-1945 körüli időszakból, melyet a múzeumnak adományoztak. Az iratot a vájárnak abban az időben folyamatosan magánál kellett tartania annak érdekében, hogy ne lehessen igénybe venni semmiféle közmunkára, “málenkij robotra”. A magyar nyelvű részét a bányaigazgató, az orosz nyelvű részét a bánya parancsnoka írta alá.