Összegyűjti a kidobott karácsonyfákat a VGÜ

Vízkeresztkor indították el az első gyűjtőjáratokat, jellemzően a szombati napokon gyűjtik be a kidobott karácsonyfákat Salgótarján területéről. Február közepéig legalább ötezer fát fognak összegyűjteni – mondta el a városi televíziónak Fekete Zoltán, a VGÜ Nonprofit Kft. igazgatója.

Korábban 8-10 ezer fenyőfát gyűjtött be az év elején a cég, de ez a szám az utóbbi években folyamatosan csökken. Ennek oka nem csak a város lakosságszámának csökkenése, hanem az is, hogy egyre többen vásárolnak műfenyőt – mondta a VGÜ igazgatója. Fekete Zoltán hozzátette, ebben szerepet játszhat a környezettudatosság, de az is, hogy egyre szebbek és egyre inkább élethűek a műfenyők, illetve az is, hogy a vágott karácsonyfák árai évről-évre emelkednek.

A fenyők begyűjtése várhatóan február közepéig tart majd. Az igazgató felhívta rá a figyelmet, hogy tilos az ablakon kidobni a fenyőket – ezt már rendelet is tiltja úgy az általános vagyonvédelem, mint a járókelők biztonsága érdekében.

A kidobott fán ne maradjon idegen anyag, így például szaloncukorpapír, drót, üveggömb, esetleg már nem működő izzósor. A másfél méternél nagyobb fákat ha lehetséges, akkor kettévágva kérik elhelyezni a konténerek környékén.

A fákat úgy kell felhalmozni a közterületeken, hogy az se a közlekedést, se a parkolást, se a járókelőket ne zavarja.

A begyűjtött karácsonyfákat a csókászpusztai hulladéktelepen hasznosítják, ahol aprítékolást követően a hulladéktest takarására használják fel – hangzott el a városi televízió riportjában.

 

Kiemelt archív fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)