Országosan csökkent, Nógrádban emelkedett tavaly a közlekedési balesetben elhunytak száma

(Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

Történelmi mértékben csökkent 2020-ban a közlekedési balesetben elhunytak száma, legutóbb 1956-ban volt alacsonyabb ez a szám – mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese a napokban tartott online sajtótájékoztatón.

Halmosi Zsolt – utalva arra, hogy a végleges adatok csak január végén lesznek ismertek – közölte: az országban mintegy 450-en haltak meg tavaly közlekedési balesetben, csaknem 150-nel kevesebben, mint az azt megelőző évben. Felidézte: tíz éve dolgozik felelős vezetőként a balesetmegelőzésben, és az elmúlt években igyekeztek elérni, hogy a közlekedési balesetben elhunytak számát évi 600 alá szorítsák. Ez azonban csak ritkán sikerült, és egyszer sem fordult elő, hogy 500 alá csökkenjen ez a szám – mondta.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta: a múlt évben 13 745 személyi sérüléses baleset történt, ez 17 százalékos csökkenést jelent az előző év adataihoz képest. A halálos balesetek száma 20 százalékkal, az elhunytak száma 25 százalékkal volt alacsonyabb tavaly, továbbá mintegy 4000-rel kevesebben sérültek meg, mint 2019-ben.

Arra a kérdésre, mennyivel csökkent a forgalom a múlt évben például a koronavírus-járvány miatt és lehet-e ez az oka a kedvező adatoknak, Oberling József azt mondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett üzemanyagfogyási adatokat és az automata közlekedésellenőrző VÉDA rendszer forgalmi adatait vizsgálták, ez pedig azt az eredményt mutatta, hogy mindössze 5-6 százalékkal csökkent a közúti forgalom. Ezt az arányt is figyelembe véve kijelenthető, hogy lényegesen javult a közlekedésbiztonság Magyarországon – hangsúlyozta.

Nógrád megyére vonatkozóan egyelőre az első három negyedév adatai állnak rendelkezésre a Központi Statisztikai Hivatalnál. Megyénk útjain szeptember végéig 218 baleset történt, 10-el kevesebb mint egy évvel korábban. A megyei utakon ugyanakkor kettővel emelkedett a balesetek halálos áldozatainak száma: tavaly az első kilenc hónapban heten vesztették életüket a nógrádi utakon, annyian, mint 2019 egészében összesen. A tavalyi utolsó negyedévben ez a szám sajnos tovább emelkedett: októberben Szécsényfelfalu külterületén egy autó utasa, novemberben Salgótarjánban egy idős házaspár, decemberben közepén pedig a 23-as úton, Nemti határában egy férfi vesztette életét közúti közlekedési balesetben.

Tavaly hét, 2018-ban hat fő, 2017-ben tizenöt személy vesztette életét a megyei utakon. Nógrádban 2016-ban tizenegyen, 2015-ben heten, 2014-ben hatan haltak meg közlekedési balesetben.

 

Kiemelt fotó: Novemberben két ember halálát egy fiatal Salgótarjánban (Archív fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)